Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firma Redlova tchána získala od Prahy dotaci i výhodný pronájem. Oznamoval to Hlubuček

Exáměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Foto: ČTK
Exáměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Foto: ČTK

Laboratorní firma GHC Genetics, která získala výhodné podmínky pro covidové testování v centru Prahy, má rodinné vazby na trestně stíhaného podnikatele Michala Redla. Spolumajitel firmy Viktor Furman je otcem jeho snoubenky. Bývalý náměstek Petr Hlubuček, jenž je s Redlem obviněn v korupční kauze Dozimetr, pronájem firmě před dvěma lety oznamoval. Samotný Furman vliv rodinných vazeb na získání pronájmu od magistrátu odmítá.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Firma GHC Genetics, kterou z dvaceti procent ovládá Viktor Furman, získala před dvěma lety od magistrátu bez výběrového řízení k dispozici několik odběrových míst na covidové testování v centru Prahy. To bylo přitom v době epidemie velmi lukrativní, lidem je proplácely pojišťovny, konkrétně GHC Genetics dostala od VZP do letošního ledna za PCR testy celkem 146 milionů korun, za antigenní testy pak dalších 42,7 milionu.

Kromě toho, že Praha umožnila firmě testovat na exponovaných místech, získala společnost GHC Genetics od magistrátu jako jediná laboratoř navíc i mimořádnou dotaci.

Zprávu o tom, že Praha otevírá nová odběrná místa na covid, přitom před dvěma lety v říjnu oznamoval dnes trestně stíhaný náměstek primátora Petr Hlubuček, který měl však v radě na starosti oblast bezpečnosti, nikoliv zdravotnictví.

„Ve spolupráci s GHC Genetics otevíráme další dvě testovací místa. Jedno na Vítězném náměstí a druhé na parkovišti Nad Džbánem,“ avizoval na svém dnes již zrušeném facebookovém účtu tehdy Hlubuček, stejně jako v tiskové zprávě na stránkách magistrátu. „Dnes jsme s GHC Genetics představili novou mobilní testovací laboratoř,“ oznamoval pak Hlubuček v roce 2020 otevření dalšího testovacího místa na svém twitterovém účtu, jenž je nyní už také neaktivní.

Nedávno přitom sám přiznal, že spolumajitel firmy GHC Genetics je jeho kamarád. „Potkávám se společensky se spoustou lidí. Pan Redl si vzal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější