Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polsko dostavělo plot, který migranti nezdolají. Co se děje na běloruské hranici, která byla frontovou linií už před rokem?

Polsko dokončilo 180 km dlouhý a 5,5 m vysoký „plot“ s ostnatým drátem na zhruba 460 km dlouhé hranici s Běloruskem. Zároveň ukončilo nouzový stav vyhlášený vloni kvůli migrační krizi vyvolané Lukašenkovým režimem. Fotografie je z místa poblíž polského Nowodzielu. Foto: Dominika Zarzycka, Sipa USA / Reuters
Polsko dokončilo 180 km dlouhý a 5,5 m vysoký „plot“ s ostnatým drátem na zhruba 460 km dlouhé hranici s Běloruskem. Zároveň ukončilo nouzový stav vyhlášený vloni kvůli migrační krizi vyvolané Lukašenkovým režimem. Fotografie je z místa poblíž polského Nowodzielu. Foto: Dominika Zarzycka, Sipa USA / Reuters

Plot, na který se spotřebovalo 49 000 tun oceli, teď nejen chrání Polsko a EU před ilegálními migranty, ale na běloruské hranici od sebe odděluje dva znepřátelené tábory – ruský svět a Evropskou unii.

Už to nejsou stovky denně, ale pouze pár jednotlivců, kteří navíc vědí, že šance překonat hranici do EU nelegálně mimo přechody je mizivá.

Situace se oproti loňsku, kdy se z Běloruska do Polska a Litvy snažily dostat tisíce Afghánců, Syřanů, Iráčanů, Kurdů i Afričanů, významně zklidnila. Na hranici se sice objevili i občané Kuby a Mali, už to však zpravidla nejsou celé rodiny s dětmi, ale jen mladí muži.

Běloruské logistické centrum Bruzgi, které sloužilo jako uprchlický tábor, bylo uzavřeno 22. března. Naprostá většina těch, kteří podlehli reklamě o snadné cestě do evropského ráje (již aktivně podporoval i Lukašenkův běloruský režim), se evakuačními lety z Minsku vrátila do destinací především v Turecku.

Podle polských pohraničníků ale způsob, kterým se lidé v menších skupinkách dostávají z běloruské strany k hranici, stále ještě zůstává stejný. Vozí je tam autobusy a taxíky za asistence běloruské policie. Ta jim radí, co dělat a kam jít.

(Články Deníku N o Bělorusku včetně reportáží z polsko-běloruské hranice, za které před několika dny reportérka Petra Procházková dostala dvě novinářské ceny, najdete tady.)

Chybějí už jen kamery

Vysoký plot připomínající zábrany pro dinosaury z Jurského parku začali polští dělníci stavět 25. ledna. Včera polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že zábrana oddělující od sebe Polsko a Bělorusko (na necelé polovině délky jejich hranice) je dokončena. Osobně se o tom přijel přesvědčit na hranici a velkolepou stavbu uvedl do života.

Varšava tvrdí, že tak brání EU před migranty z Asie i Afriky, kteří se vloni snažili přes Bělorusko dostat se nelegálně dál na západ.

Teď jim tedy v cestě stojí plot dlouhý 186 kilometrů a vysoký pět a půl metru, jehož vybudování přišlo na 1,6 miliardy zlotých – asi 8,4 miliardy (!) korun. V noci budou pohraničníkům dnes prakticky nepřátelskou hranici pomáhat hlídat kamery a přístroje nočního vidění. Celkem jich má být nainstalováno 2500.

V bariéře muselo být vybudováno 24 průchodů pro velká zvířata a 140 tisíc otvorů pro drobné tvory včetně těch na vodních tocích.

Plot je dokončen. Radost z něj nemají nejen nelegální migranti, ale ani zvířata včetně zubrů, kteří v této oblasti žijí a státní hranice byli zvyklí nerespektovat. Zdroj: NV, Telegram

Morawiecki spojil problém migrantů se současnou válkou na Ukrajině. Prohlásil, že kdyby nenechal postavit tento obří plot, situace na hranici by byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Migrace a uprchlíci

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější