Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na některé zbraně musí být od loňska výjimka. Policie jich vydala tisíce. Kolik zamítla, prý neví

Proti evropské směrnici a zpřísnění zbraňových zákonů se v roce 2017 několikrát demonstrovalo, v březnu se na Václavském náměstí sešlo asi 600 odpůrců. Foto: ČTK
Proti evropské směrnici a zpřísnění zbraňových zákonů se v roce 2017 několikrát demonstrovalo, v březnu se na Václavském náměstí sešlo asi 600 odpůrců. Foto: ČTK

V roce 2017 vyvolala v Česku protesty nová zbraňová evropská směrnice. Hlavním důvodem byly přísnější podmínky pro nabývání a držení určitých typů zbraní. Česko se svými protesty ani žalobou u evropského soudního dvora neuspělo a směrnici muselo zahrnout do svých zákonů. Jak ale zjistil Deník N, výjimku, kterou je nově podmíněn nákup některých zbraní, policie uděluje prakticky každému, kdo o ni správně požádá a je držitelem zbrojního průkazu potřebné skupiny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Patnáctého března před pěti lety to na Václavském náměstí vřelo. Stovky myslivců, sportovních střelců a dalších majitelů zbraní protestovaly proti evropské směrnici, která měla zpřísnit podmínky pro jejich získávání a držení.

Směrnice se přitom netýkala běžných zbraní, jako jsou třeba myslivecké pušky nebo pistole na osobní obranu. Kvůli vlně teroristických útoků se zpřísnila pravidla pro některé speciální kategorie. Především pro vojenské pušky – lidově řečeno „samopaly“ –, které byly pro civilní použití upraveny tak, aby se z nich nedalo střílet dávkou, ale pouze jednotlivými ranami. A také pro vysokokapacitní zásobníky a pušky se sklopnou pažbou, které lze snadno ukrýt.

V Česku jako jediné zemi EU ale vyvolal i tento požadavek protesty a vláda dokonce směrnici napadla u Soudního dvora EU. Neúspěšně. Česká republika prohrála a směrnici musela implementovat.

Jak ale zjistil Deník N, koupit si zbraň, jejichž nabývání měla směrnice zkomplikovat, v Česku není výrazně komplikovanější než dřív. Přibyla pouze povinnost požádat o výjimku. Z informací, které redakce získala od policie, plyne, že ji dostane víceméně každý žadatel, který má zbrojní průkaz potřebné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější