Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko se dostane k zásobníku plynu, který napůl vlastní Rusové. Ti bojkotují jeho plnění

Ilustrační foto: Foto: ČTK/DPA
Ilustrační foto: Foto: ČTK/DPA

Stát za pomoci skupiny KKCG Karla Komárka využije kličku, která mu umožní plnit plynový zásobník v jihomoravských Dambořicích.

Česko může velmi brzy přijít o dodávky ruského plynu, proto je teď nutné rychle plnit plynové zásobníky. Země v tomto směru patří k unijním premiantům. Aktuálně má Česko zásobníky plné z 68 procent, například Rakušané jen z necelých 45.

Při bližším pohledu je ale vidět, že se čtveřice tuzemských zásobníků plní velmi nerovnoměrně. Zásobníky české firmy MND, německého RWE a slovenského SPP jsou plné z více než 70 procent. Rezervoár vlastněný firmou Moravia Gas Storage je ale zaplněný jen z necelých čtyř procent. Důvod? Půlku podniku vlastní ruský polostátní gigant Gazprom, který má pronajatou plnou kapacitu zásobníku. Zásobník představuje asi deset procent kapacity českého plynu.

I z tohoto důvodu Parlamentem nedávno prošla novela energetického zákona přezdívaná „use it or lose it“ (používej to, nebo o to přijdeš). Pronajímatelé plynových zásobníků jsou podle ní povinni je do podzimu zaplnit alespoň z 80 procent. Pokud to do té doby neudělají, o neobsazenou část kapacity do konce roku přijdou.

Pokud Gazprom nadále nebude plnit zásobník v Dambořicích na Hodonínsku, hrozí mu tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější