Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid tu je a zůstane. Jak rozumět nynější situaci, co očekávat, jak se chovat

Covid v Česku už zase sílí. Máme se bát? Ne. Máme to úplně ignorovat? Také ne.
Covid v Česku už zase sílí. Máme se bát? Ne. Máme to úplně ignorovat? Také ne.

Naděje, že se s covidem vypořádáme nadobro, je naprosto marná. Nezbývá než se s ním naučit žít. Bez paniky, bez lehkomyslnosti, co nejnormálněji, ale zároveň zodpovědně. Prvním předpokladem jsou dobré informace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Epidemie covidu „skončila“ pro nezájem. Z médií ji vytlačila válka na Ukrajině. V seznamu každodenních obav ji předstihly existenční starosti – ceny energií, pohonných hmot, inflace požírající úspory. Virus nás přestal zajímat. My jej bohužel ne.

Počet nově prokázaných nákaz covidem v Česku opět významně roste. Tento týden překročil hodnotu 1000 nových případů denně. Čtrnáctidenní incidenční číslo (počet nových případů za 14 dní přepočtený na 100 000 obyvatel) se blíží stovce, což je hodnota, při které se dříve již zaváděla různá omezující opatření. (Aktuální počet nových případů je navíc téměř určitě podhodnocený.)

Ač bychom si to všichni vroucně přáli, covidu se zřejmě jen tak snadno nezbavíme – a určitě se ho nezbavíme tím, že budeme situaci prostě ignorovat. Pandemie neskončila; není jasné, kdy skončí; nevíme, jaká překvapení pro nás ještě má.

Tragický rok 2021, letos je mnohem lépe

Podle právě vydané zprávy Českého statistického úřadu zemřelo v roce 2021 v České republice na covid 25,5 tisíce lidí, což je 18 % z celkového počtu všech zemřelých. Ten byl sám o sobě rekordní, nejvyšší od konce druhé světové války. Od dlouhodobého průměru se liší zhruba právě o tolik, kolik bylo covidových úmrtí, což je velmi výmluvný fakt. Interpretace, že za všechna úmrtí nad průměr může covid, se tak vnucuje i kvantitativně. Nemusí být úplně přesná, ale k pravdě určitě nemá daleko.

V rozvinutých zemích, jako je Česká republika, jsou už dlouho nejčastější příčinou úmrtí civilizační choroby, na prvním místě mezi nimi choroby srdeční. Rok 2021 v tomto směru představuje výjimku: nejčastější příčinou úmrtí u nás byl covid. Sdělení ČSÚ si nijak nepohrává s mediálně oblíbeným rozlišením „na covid“ a „s covidem“. Používá místo toho naprosto jednoznačnou formulaci. Oněch 25,5 tisíce lidí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější