Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyrůstala v přepychu a v něm sháněla sexuálnímu delikventovi dětské oběti. Soud poslal Maxwellovou do vězení na 20 let

Ghislaine Maxwellovou soud uznal vinnou z kuplířství nezletilých dívek. Dohazovala je svému příteli Jeffreymu Epsteinovi, který je poté zneužíval. Reprofoto: Reuters
Ghislaine Maxwellovou soud uznal vinnou z kuplířství nezletilých dívek. Dohazovala je svému příteli Jeffreymu Epsteinovi, který je poté zneužíval. Reprofoto: Reuters

Díky enormnímu bohatství svého otce, mediálního magnáta Roberta Maxwella, byla zvyklá na život v přepychu a luxusu. Po jeho záhadné smrti na jachtě pojmenované po ní, smrti, kterou tvrdohlavě nazývala vraždou, si nakonec našla způsob, jak v luxusu zůstat. Vyhledáváním dětí, které by její nový sponzor, finančník Jeffrey Epstein, mohl sexuálně zneužívat.

„Svlékla jsem se donaha a ona přišla, chytila mě za prsa, za boky a za zadek a řekla, že mám skvělé tělo pro pana Epsteina a jeho přátele,“ vypověděla Carolyn, jedna z obětí Ghislaine Maxwellové a jejího obchodování s dětmi a se sexem . Carolyn bylo v té době 14 let.

Kromě Carolyn u soudu na newyorském Manhattanu vypovídaly i další oběti, zatímco Maxwellová v šedomodrých vězeňských šatech a s okovy kolem kotníků popíjela vodu.

Nepřiznala se a ani ničeho nelitovala, necítila se vinná. Soud to ale viděl jinak: Maxwellová stráví příštích 20 let ve vězení.

Zámek s dvanácti pokoji

Harry Mount začal v roce 2005 pracovat jako newyorský korespondent britských novin Daily Telegraph. Po čase se mu ozval známý a zeptal se ho, jestli nechce jít na party ke Ghislaine Maxwellové.

„Velice rád!“ zvolal prý Mount a vydal se do její pětipatrové vily z červených cihel s verandou lemovanou ionskými sloupy v nejluxusnější části Manhattanu, jak vzpomíná v textu, který napsal při příležitosti jejího odsouzení.

„Kdybych šel do hloubky,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější