Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Folklor jako výkladní skříň socialismu i vnitřní exil

Folklorní hnutí mohlo stavět na starším nacionalistickém podhoubí, ale „lidová hudba“ měla sloužit nové době a být (hlavně v městském prostředí) nositelkou myšlenek socialistického realismu. Foto: ČTK
Folklorní hnutí mohlo stavět na starším nacionalistickém podhoubí, ale „lidová hudba“ měla sloužit nové době a být (hlavně v městském prostředí) nositelkou myšlenek socialistického realismu. Foto: ČTK

Pamětníci folklorního hnutí se tři dekády po revoluci přestávají bát mluvit. I díky tomu můžeme lépe porozumět bezčasí normalizace.

Monumentální sedmisetstránková publikace Tíha a beztíže folkloru je výsledkem dlouholetého bádání desetičlenného týmu autorů pod vedením etnoložky Daniely Stavělové. Reflektuje tzv. folklorní hnutí druhé poloviny 20. století u nás. Je to kniha do značné míry odborná, mnohdy expertně odtažitá, nicméně řada pasáží zaujme i folklorního laika.

Z velké části se zde totiž řeší politika kolem folkloru. Proč a jak byl komunistickým režimem protežován, manipulován, jaké životní kompromisy to znamenalo pro členy souborů a v neposlední řadě: jak tuto svou účast (na režimem vyzdvihované „lidové umělecké tvořivosti“) vidí její protagonisté dnes.

Ačkoli někteří členové autorského kolektivu svou práci vnímají poněkud skromně jako „první sondu“ do společenské reflexe folkloru za komunismu, podařilo se jim analyzovat nesčetné množství mnohdy zapomenutých pramenů, nejen z veřejných archivů, ale také ze soukromých sbírek. Vedle toho je ale zásadní, že během zhruba pěti let pořídili na 230 rozhovorů s bezmála 70 členy folklorních souborů různých generací (zpěváků, tanečníků, choreografů apod.). To je přínos, který patrně oceníme až s větším odstupem.

Paměť je pochopitelně zrádná a nutně selektivní, leccos si přikrašluje, ale pokud od respondentů, mnohdy v důchodovém věku, nečekáme kdovíjakou přesnost, získáme unikátní vhled do mikrokosmu hudebních těles, jež sice stála na politickém piedestalu, ale také bylo možné se v nich před všeobjímajícím ideologickým dohledem dost dobře ukrýt.

Autoři se snaží ukázat, že se folklor za komunismu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Literatura faktu

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější