Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Psychoterapeut, který vstal z pohodlné pohovky a vymyslel místa, kde se ďáblovi dá říct ne

Ferdinand Knobloch
Ferdinand Knobloch

Seriál Česká inteligence 20. století: Nikdy si lidé neubližovali tolik jako ve dvacátém století a zároveň v žádném jiném věku nevynalezli tolik celkem šetrných způsobů, jak pomoci těm, komu všechno to dění dává psychicky zabrat. V roce 2000 měl člověk nesrovnatelně větší naději než o sto let dříve, že začne-li mít například neurotické příznaky, najde se mu pomoc skoro na míru. Zásluhu na tom měli nejen zakladatelé v čele se Sigmundem Freudem, kteří kdysi prorazili hlavní cesty možné terapeutické pomoci, ale v pozdějších generacích i ti, kdo se snažili zjistit, jaké jsou mezi všemi těmito objevy souvislosti. A lze-li všechny dílčí plusy propojit do nového systému. Aby bylo možné takto účinněji léčit, bylo třeba na otázku „Co je člověk?“ odpovědět z víc oborů současně: kromě psychologie ještě ze sociologie, biologie a mnoha dalších. Ferdinand Knobloch byl takovým syntetikem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když začal v polovině třicátých let studovat psychoanalýzu, nauku, která měla tehdy své dětské roky už víc než čtvrt století za sebou, zjistil, že v Praze stále přežívají tytéž názory na neurózy jako na konci 19. století, kdy Freud s analýzami snů začal. U koho byla zjištěna neuróza, vyfasoval medikamenty „na posílení nervů“ a k tomu pár dobrých, autoritativních rad – které právě proto, že byly autoritativní, mohly jen velmi těžko odbourat skutečné příčiny chorobných symptomů.

Freudovská analýza, zvlášť náročná forma individuální terapie, stála a padala s přenosem: klient a terapeut, napojení na sebe v rovině nevědomí, si mohli sdělovat věci způsobem vyvázaným z autoritativního světa. Nač klient tímto způsobem jednou přišel, zůstalo mu nadosmrti; ego se dotvořilo, neuróza zmizela. Trvalo to ale dlouho, často léta, a Ferdinand Knobloch (1916–2018) si navíc nebyl jist, jestli taková exkluzivní forma není v rozporu s podstatou lidského světa, zbudovaného spíš z nesčetných vrstev sociálních vztahů. „Léčba mluvením“ také podle něj nechávala ladem celou oblast nonverbální komunikace. „Psychoterapeut, který se omezuje na hovor s pacientem, je jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější