Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tam, kde život nemá žádnou hodnotu. Svědectví migrantů, kteří prošli peklem Dariénské proluky

Foto: Oliver Barth, Lékaři bez hranic
Foto: Oliver Barth, Lékaři bez hranic

Dariénská proluka vede lesy mezi Jižní a Střední Amerikou, na procházku se tam ale dobrovolně nechodí. Ze všech stran tam hrozí nebezpečí – od drsné přírody a jedovatých zvířat až po vrahy a únosce. Přesto tamním pralesem každoročně projdou tisíce lidí, kteří putují za lepší budoucností. A pořád jich přibývá. Svědectví těch, kdo nebezpečnou migrační trasu přežili, zprostředkovali Deníku N Lékaři bez hranic, která od loňského dubna působí v Panamě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Na tenhle přechod se neodvažujte. A když už se odvážíte, tak pamatujte, že riskujete znásilnění, únos, okradení. Že riskujete smrt. Jestli máte děti, nechoďte tam, protože je tím vystavujete smrti… Život tam nemá žádnou hodnotu. Ani ten dětský.“ (Gabriela, 40let, Venezuela)

Zní to exoticky – Dariénská proluka. Jenže ona to žádná výletnická destinace není, spíš naopak. Fráze „projít si peklem“ nabývá pro ty, kdo tuto migrační trasu prošli, bolestně skutečných rysů.

Dariénská proluka leží mezi Kolumbií a Panamou a nebezpečí tam hrozí ze všech stran. Jako by nestačily obtížně schůdný terén, drsné podnebí a jedovatá zvířata a rostliny; deštný prales je útočištěm drogové mafie, gangů, pašeráků, politických vzbouřenců a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější