Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unifikovaná dětská hřiště v Česku: mít od dětí na chvíli pokoj, nebo rozvíjet jejich kreativitu?

Mít od dětí na chvíli pokoj nebo rozvíjet jejich kreativitu? Dětské hřiště v Pardubicích. Foto: Zdeněk Sendler
Mít od dětí na chvíli pokoj nebo rozvíjet jejich kreativitu? Dětské hřiště v Pardubicích. Foto: Zdeněk Sendler

Co park, to podobné dětské hřiště. Typizované herní prvky děti sice zabaví, ale příliš je nerozvíjejí. Z unifikovaných prolézaček se pod záminkou bezpečnosti vytrácí interaktivita i estetická úroveň. Musí to tak ale být? Jak vypadá dnešní architektura pro děti, jakou roli v ní hrají umělci a jakou samy děti?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prolézačka s klouzačkou, řetízkové houpačky, koníci na pružinách, lanová síť a sem tam domek se systémem trubek, do nichž se sypou kamínky. Tak vypadají typizované herní prvky s evropskou bezpečnostní certifikací, které tvoří většinu současných českých hřišť. Od rodiče toho moc nevyžadují, jen dítě občas sledovat. Pak je tu i hrstka takových, kde se objevují autorské sochy či atypická řešení, kde nefunguje herní schéma typu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější