Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU nám nutí 57 procent zákonů, tvrdil Klaus v projevu s přirovnáním o „židovském výboru“. Jak je to ve skutečnosti?

Poslanec Václav Klaus mladší. Foto: ČTK
Poslanec Václav Klaus mladší. Foto: ČTK

Václav Klaus mladší se ocitl pod palbou kritiky, když přirovnal přejímání evropské legislativy k jednání židovského výboru o vyhlazovacím transportu. Podstatou jeho projevu byl ovšem objem evropských nařízení, které Česko přijímá, a také fakt, že národní parlament nemá podle jeho mínění žádný vliv na výslednou podobu zákonů. Jak je to ve skutečnosti?

„To je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale hledáme, jak to trošilinku zmírnit, a trošku se o to hádáme. Nezlobte se, mně to připomíná, že jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ pronesl před poslanci Václav Klaus mladší.

„Já mám hrozné pocity, protože tady 57 procent zákonů jsou nařízení Evropské unie, kde my jako ovce pro ně zdviháme ruku a v nějaké podobě je posíláme dál českým občanům. Tak jestli vám to nevadí – mně to vadí,“ dodal ve svém projevu poslanec Klaus.

Přirovnání k židovskému výboru a transportům bylo impulsem pro to, aby poslanci ODS Klause vyzvali k odchodu z klubu. V sobotu jej pak výkonná rada vyloučila ze strany. Jak to vlastně je s podstatou jeho projevu, který se týkal objemu přijímané evropské legislativy?

Bruselská záplava

Kritika Evropské unie za to, že zaplavuje Česko regulacemi a nařízeními, není vůbec ojedinělá. V loňském roce provedla agentura CVVM výzkum, z nějž plyne, že 79 procent obyvatel ČR v souvislosti se členstvím v EU vnímá nárůst byrokracie. Devětašedesát procent lidí si zase myslí, že jsme příliš omezováni evropskými zákony.

Údajná záplava evropskými předpisy se řeší často i v dalších zemích, před minulými evropskými volbami o ní mluvili například předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo šéf ODS Petr Fiala. Prvně jmenovaný v květnu 2014 v České televizi řekl, že 85 procent české legislativy vzniká na poli Evropského parlamentu, Fiala v dubnu téhož roku pro změnu mluvil v České televizi o 70 procentech.

Docent Robert Zbíral z Právnické fakulty Masarykovy univerzity, který se tématem evropské legislativy zabývá, pro Deník N řekl, že počet přijímaných předpisů je

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější