Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muzeum dostalo 600 milionů na obří projekt, ministr nařídil audit a diskusi. Všechno obrací naruby, zlobí se zaměstnanci

Návrh budovy Středoevropského fóra v Olomouci z pera architekta Jana Šépky. Foto: Architektonická kancelář di5
Návrh budovy Středoevropského fóra v Olomouci z pera architekta Jana Šépky. Foto: Architektonická kancelář di5

Dvanáct let se plánuje výstavba Středoevropského fóra v Olomouci. Obří projekt, který má mapovat moderní kulturu středoevropských zemí, sice na konci ledna získal dotaci 593 milionů na výstavbu, ministerstvo kultury ale chce v pondělí znovu otevřít debatu o jeho budoucnosti a posílá do olomouckého muzea, které projekt chystá, audit. Resort mluví o transparentnosti, ale zaměstnanci muzea se bojí o osud svého ředitele.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na pondělí svolal do pražského Veletržního paláce veřejnou debatu o budoucnosti Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). To má být prostorem, kde se budou soustředit novodobá umělecká díla ze střední Evropy. Ambiciózní projekt podpořily minulé vlády i země visegrádské čtyřky. Je hotový i architektonický záměr. Teď se o něm má však znovu jednat.

„Naší rolí je zprostředkovat transparentní a korektní platformu pro výměnu názorů příslušných autorit a vytvářet konstruktivní formu komunikace,“ zdůvodnila debatu nazvanou „SEFO a legitimita architektonických soutěží na veřejnoprávní budovy v historickém prostoru města“ tisková mluvčí resortu Martha Häckl.

Za Staňkovou snahou o transparentnost zaměstnanci Muzea umění Olomouc (MUO), které Středoevropské fórum chystá, vidí účelovost a bojí se o budoucnost svého ředitele. „Souběh okolností i to, jak známe ministra kultury

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Středoevropské fórum v Olomouci

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější