Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Británii ochromily stávky na železnici. S těmi legendárními ze 70. let nemají společného mnoho, jedno ale ano

Nejedeme! (Zavřená nástupiště na nádraží Waterloo v Londýně.) Foto: ČTK/AP
Nejedeme! (Zavřená nástupiště na nádraží Waterloo v Londýně.) Foto: ČTK/AP

Komentář Karla Pučelíka: Historická přirovnání jsou dost ošemetná. Potvrzují to i množící se paralely mezi dnešními stávkami ve Velké Británii a velkými dělnickými nepokoji v sedmdesátých letech minulého století. Ale co když mají obě situace přece jen něco společného?

Velká Británie se podobně jako zbytek Evropy a světa potýká s ekonomickými obtížemi. Náklady na živobytí rostou a k tomu vysoko vystřeluje i inflace, míří až k deseti procentům. „Krize životních nákladů“, jak bývá v tamních médiích označována, minulý týden vyústila v masivní stávky. Zastavilo se několik tisíc vlaků, protože do boje za vyšší platy (požadují sedm procent) a lepší podmínky vyrazili železničáři z dopravních odborů Rail, Maritime and Transport workers, které mají dohromady čtyřicet tisíc členů.

Platy se zúčastněným už několik let nezvýšily a z obtíží při jednáni viní kromě zaměstnavatelů i vládu a její kroky. Hrozí také propouštění na nejzbytnějších místech, protože k předpandemickým výnosům se dopravní firmy nevrátily. Odboráři hovoří nejen o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější