Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pirátský prezidentský „otvírák“: Mezi členy vedou Nerudová a Pavel, Bartoš chce diskutovat, ne čekat

Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Piráti uspořádali v červnu vnitrostranickou anketu o jednotlivých prezidentských kandidátech. Zjišťovali, kteří jsou podle straníků nejpřijatelnější. Podle předsedy Ivana Bartoše nechtějí čekat na vládního kandidáta a anketu berou jako možný podklad pro jednání s uchazeči.

Už v pátek 1. července by se měla formálně rozběhnout kampaň k prezidentským volbám. Do letního startu vstupuje poměrně široké pole osobností, které kandidaturu zvažují, a pak také několik lidí, kteří svou ambici usednout na Hradě po Miloši Zemanovi již vyhlásili.

S výjimkou předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, s jehož kandidaturou se víceméně počítá, mezi nimi chybějí uchazeči dalších sněmovních stran. Hnutí SPD chce jméno svého člověka do voleb oznámit na podzim, stejně se prozatím vyjadřuje i koalice Spolu, jejíž hledání silného lídra se stále protahuje.

První krok ale udělali Piráti. V nejmenší vládní straně proběhlo v červnu neformální hlasování všech členů, které ukázalo, jaké z uvažovaných osobností mají mezi straníky nejširší podporu. Piráti tuto anketu chtěli využít jako možný nástroj pro další rozhodování, jak se zachovat v kampani.

„Bereme to jako možný ‚otvírák‘ oficiální diskuse s kandidáty nebo jako ukázku, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější