Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako kdyby váš blízký umíral každý den znovu. Kolik smutku je už příliš?

Debata o existenci i přesné definici prodlouženého smutku se mezi psychiatry i psychology vede už desetiletí. Foto: Unsplash/K. Mitch Hodge
Debata o existenci i přesné definici prodlouženého smutku se mezi psychiatry i psychology vede už desetiletí. Foto: Unsplash/K. Mitch Hodge

Cítit intenzivní žal, hněv či naopak apatii je po ztrátě milovaného přirozená reakce. Pro některé však úleva nepřichází ani po měsících či letech. Co je to prodloužený smutek? A jaké výhody i nevýhody může jeho uznávání jako duševní poruchy přinést truchlícím?

Bylo to manželství, které začalo netradičně, pokračovalo bouřlivě a skončilo brzy.

Britský spisovatel a autor Letopisů Narnie C. S. Lewis si se svou budoucí manželkou začal psát v roce 1950. Nebyla to láska na první pohled; více než jako romantickou partnerku vnímal básnířku Joy Davidmanovou spíše jako dobrou kamarádku. Svatba se konala z prozaických důvodů – Američance Davidmanové neprodloužili víza k pobytu ve Spojeném království a právě úřední sňatek se stal jednoduchým řešením, jak v zemi legálně zůstat.

Pár se sezdal v roce 1956. Rakovinu Davidmanové lékaři diagnostikovali těsně po svatbě a C. S. Lewis si brzy uvědomil, jak moc básnířku miluje. V roce 1960 byla mrtvá.

„Nikdy mi nikdo neřekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější