Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Afghánci prodávají ledviny i nábytek, aby se dostali k penězům. Silné zemětřesení jejich bídu ještě zhoršilo

Dívka stojí u trosek domu zničeného zemětřesením ve vesnici Kalizej v afghánské provincii Paktika. Foto: Alí Chara, Reuters
Dívka stojí u trosek domu zničeného zemětřesením ve vesnici Kalizej v afghánské provincii Paktika. Foto: Alí Chara, Reuters

Polovina afghánské populace čelí hladu. Tálibán žádá o pomoc, ale mnohé země mu stále nedůvěřují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Byla přibližně jedna hodina ráno a Karim Njázaí si před spaním ještě prohlížel příspěvky na sociálních sítích. Zničehonic pocítil silný výbuch.

„Měl jsem pocit, jako by se hroutil celý svět,“ řekl Guardianu. Njázaí otřesy přežil, ale většina jeho blízkých takové štěstí neměla. Během noci zemřelo 22 členů jeho rodiny včetně tří bratrů a sestry.

V Afghánistánu jsou zemětřesení běžná, ale to z minulé středy překonalo rekordy posledních let. Dosáhlo magnituda 5,9, zabilo nejméně tisíc lidí a zničilo tisíce domů. Pro zemi, která má už tak obrovské ekonomické problémy, je to další vážný šok.

„Tálibán neumí vládnout ani v normálních časech, natož při takové vážné katastrofě,“ píše web Foreign Policy. Současná situace ale může nastartovat určité změny.

V nouzi prodávají vlastní ledviny i děti

Když loni v srpnu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Asie

Příroda

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější