Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Americké raketomety HIMARS už trápí ruskou armádu, video odhalilo vybavení ukrajinského bunkru

Raketomet HIMARS, lehčí a snáze nasaditelná verze raketometu M270. Foto: Námořní pěchota USA
Raketomet HIMARS, lehčí a snáze nasaditelná verze raketometu M270. Foto: Námořní pěchota USA
  • Co se dá vyčíst z útoku na štáb u Izjumu.
  • Kde Rusům vybuchly další sklady.
  • Co nového u Lysyčanska.
  • Jižně od Doněcka Ukrajina osvobodila pět vesnic.
  • Mapa dne – časosběrná mapa z Lysyčanska.
  • Videa dne – ukrajinský bunkr; ukrajinská raketa země–vzduch selhala; interiér houfnice Gvozdika; tank versus mina, znovu vyhrála mina.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 26. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Co se dá vyčíst z útoku na štáb u Izjumu. Během víkendu se objevilo video ze zničeného štábu ruské 20. kombinované armády. K útoku údajně došlo okolo pátku 24. června. V pondělí dopoledne vybuchly ruské armádě dva velké muniční sklady v Luhanské oblasti desítky kilometrů za linií dotyku a mimo dostřel ukrajinského dělostřelectva.

Útok na štáb se všeobecně připisuje americkým raketám ze systému HIMARS. Ohledně muničních skladů se nabízí stejné vysvětlení.

Ve všech případech jde o typický cíl, na jaký je HIMARS stavěný – bodový cíl velkého významu, jehož zničení nepřítele připraví buď o velení (štáb), anebo munici (sklady).

Jak bývá zvykem, po bombardovaní štábu ruské armády začaly kolovat i divoké historky, kdo při něm na Ruské straně zemřel. Některé ruské zdroje zas tvrdily, že cílem byla vojenská nemocnice.

Nejdřív se podívejme na video, potom pár slov o tom, co se z něho dá vyčíst.

Tomu, že cílem ve skutečnosti byla nemocnice, nic nenasvědčuje. Na zveřejněných záběrech není vidět jediný červený kříž. Nic, co by naznačovalo, že v budově a jejím okolí opravdu byli zranění a zdravotníci. Kdyby byly budovy skutečně používány jako nemocnice, bylo by to na nich i autech okolo vidět. Červený kříž slouží jako signál nepříteli, že toto není legitimní cíl.

Je však vidět mnoho civilních vozidel používaných ruskou armádou. Jejich úprava na vojenské použití spočívá jen v namalování bílého Z. Jinak jde o běžně dostupné civilní automobily. Pokud byl cílem opravdu štáb ruské armády, čemuž nynější informace nasvědčují, je důležitým zjištěním, že i on je už odkázaný na takové nouzové prostředky.

Vizuálně nejpoutavější jsou dvě nákladní auta před zničenou budovou. Velké objekty na nich jsou části pontonového mostu. Je vidět i cisternu na vodu a několik kolesových obrněných vozidel.

Kde vybuchly další sklady. Dva velké výbuchy ve dvou skladech za jedno dopoledne jsou velká nepříjemnost. Přestože jen nedávno jeden zničila ukrajinská balistická raketa Točka, jako nejpravděpodobnější pachatel se tentokrát už jeví HIMARS. Ukrajinci se netají tím, že ho už na bojišti mají a používají. V takové situaci jde při útoku na podobný cíl o samozřejmou volbu. Točky navíc nejsou nejpřesnější zbraně a bylo by velkým úspěchem, kdyby trefily dva takovéto cíle.

Otázka je, kolik raket Ukrajinci dostali a zda budou schopní odhalovat vhodné cíle. Pokud je odpověď na první otázku „dost“ a na druhou „ano“, Rusové buď budou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější