Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Autor knihy Kult We: Investoři asi dělají dobře, když hledají blázny

Adam Neumann opakovaně říkal, že za jeho pád mohou média. Foto: Noam Galai, CC BY 2.0
Adam Neumann opakovaně říkal, že za jeho pád mohou média. Foto: Noam Galai, CC BY 2.0

Příběh vzestupu a pádu Adama Neumanna a jeho firmy WeWork, která pronajímá sdílené kanceláře po celém světě, je jeden z nejpozoruhodnějších byznys příběhů posledního desetiletí. Klíčovou roli v miliardářově pádu sehrál reportér Wall Street Journal Eliot Brown. Mluvili jsme s ním o tom, jak lze léta klamat největší investory na světě a stát se přitom miliardářem.

Řekl jste, že až do napsání této knihy jste nevěřil na koncepci chamtivosti. Co to znamená?

Dříve jsem si myslel, že máme kapitalismus a ten předpokládá, že lidé jsou motivováni penězi, alespoň řádově ve stejné míře. Jsou zde profese, třeba novináři, u kterých se zdá, že jim na penězích nezáleží, ale obecně většina lidí chce peněz více. A podle toho jsme navrhli i pravidla celého systému.

Adam Neumann měl firmu, která se jmenovala We – doslova „my“ – a ve které úplně všechna rozhodnutí dělal jen pro svůj vlastní prospěch. Poškodil při tom množství lidí, kteří byli také motivováni penězi, ale mnohem méně než on. Úroveň jeho chamtivosti byla zcela mimo měřítko všech ostatních lidí – absolutně překonal mou představu, co jsou lidé kvůli penězům ochotni udělat.

Co to znamená pro celou naši představu o kapitalismu?

Kdyby byli všichni lidé jako Adam, potřebovali bychom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější