Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Elektrická auta jsme mohli mít mnohem dříve. Jen bychom se nesměli bát ženskosti

Rozdělení, co je mužské a co ženské, bereme neuvěřitelně vážně, ale pak se to najednou změní, říká Marçalová. Foto: Anna-Lena Ahlströmová
Rozdělení, co je mužské a co ženské, bereme neuvěřitelně vážně, ale pak se to najednou změní, říká Marçalová. Foto: Anna-Lena Ahlströmová

„O technologii a inovacích nepřemýšlíme jako o něčem ovlivněném genderem, ale už jen to, jak technologii definujeme, vyplývá z naší historické definice mužnosti. Když studujete historii inovací, studujete vlastně absenci žen. Při pohledu do minulosti ale zároveň vidíme, jak nahodilé domněnky o genderu byly, a to nás může přivést k zamyšlení, jaké chyby děláme dnes,“ říká Katrine Marçalová, novinářka a autorka knih o tom, jak gender souvisí s inovacemi i s ekonomickou teorií.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč mluvíme o době kamenné, bronzové a železné, ale ne o době keramické nebo lněné?
  • Proč muži před sto lety odmítli elektrická auta?
  • Proč je pro ženy stále obtížné začít podnikat v inovacích?
  • Proč bychom měli do budoucna promyslet naše vnímání „mužských“ a „ženských“ profesí?
  • A proč Adam Smith při úvahách o neviditelné ruce trhu zapomněl na fyzické ruce své matky?

Ve vaší nové knize píšete nejen o tom, jak historie některých inovací přímo souvisí se ženami, ale také o tom, proč nás právě v kontextu dělení světa na mužský a ženský některá pole výzkumu zajímala, a jiná vůbec, jak jsme některé věci vymysleli velmi rychle, a jiné zase velmi pomalu. Řekla byste, že je vlastně historie inovací historií toho, co společnost považovala za mužské a co za ženské?

V jistém smyslu ano.

Myslím, že z příběhu o inovacích, který si vyprávíme – a z toho, jak se tento příběh děl a taky pořád děje – bohužel vylučujeme nejen ženy, ale i různé oblasti, které byly v průběhu historie z různých důvodů za ženské považovány. To, jak technologii a inovace definujeme, totiž kopíruje naši historickou definici mužskosti.

Vidíte to všude – už jen v tom, že mluvíme o době kamenné, době bronzové a době železné. Proč nemáme dobu keramickou nebo lněnou? Nebo například dobu provazovou – protože u provazu se domníváme, že jej vynalezly ženy, a mohli byste říci, že je mnohem užitečnější než například kamenný kyj?

A takových nahodilých věcí existuje mnoho. Pokud je něco

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější