Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé už procitli, říkají rodiče zavražděného novináře. Denně šlapou dva kilometry na hřbitov, aby si povídali se synem i Bohem

Jozef Kuciak s manželkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jozef Kuciak s manželkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Rodina Jána Kuciaka se loni zcela nedobrovolně ocitla uprostřed politického zemětřesení, které vražda mladého novináře vyvolala. Nyní čeká, jak dopadnou prezidentské volby a jak se bude dále vyvíjet vyšetřování a soud poté, co byl z objednávky vraždy obviněn podnikatel Marián Kočner.

Jozef Kuciak má velké ruce muže, který strávil celý život na stavbách. Denně jimi udělá tisíce pohybů – nakrmí králíky, obstará dům i zahradu. Poslední rok mezi ně přibyly i další: držení manželčiny ruky během návštěv a rozhovorů. Malou ženinu dlaň vezme s první otázkou do té své a nepustí ji až do konce.

Je čtvrtek, dva dny před prvním kolem prezidentských voleb. Slovensko je oblepené plakáty kandidátů, sociální sítě bublají zprávami a příspěvky o volbách, ve Štiavniku téměř u českých hranic je ale idylický klid. Za modrou bránu domu Kuciakových se volby dostávají jen prostřednictvím novin na stole a zapnuté televize a domácím to tak vyhovuje.

„Věřím, že volby dopadnou dobře a že se nemáme čeho bát. Myslím, že lidé už procitli a budou vědět, koho volit,“ říká za kuchyňským stolem pán domu. Ačkoliv je poselství jeho vět optimistické, váží Jozef Kuciak slova a před každou odpovědí se ztěžka nadechne.

Jeho opatrný optimismus má své důvody.

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější