Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Jak Vrtišková s Nejezchlebovou vařily boršč. Nejen pro milovníky krájení

Ukrajinský boršč zvládne Lenka v životní fázi Nejezchlebové i té vyzrálejší Vrtiškové. Foto: Lenka Vrtišková a Lenka Nejezchlebová
Ukrajinský boršč zvládne Lenka v životní fázi Nejezchlebové i té vyzrálejší Vrtiškové. Foto: Lenka Vrtišková a Lenka Nejezchlebová

Lenka Nejezchlebová nevařila, zato Lenka Vrtišková vaří. Boršč milují obě. „Nabruste si nůž, nalejte si sklenku vína a pusťte se do vaření,“ vyzývá Lenka za obě své životní fáze.

Nejspíš už leckoho otravuju, když všude vykládám, že jsem „holka z hotelovky“. Ale to si jen léčím dávné trauma. Ve všech praktických předmětech jsem totiž byla nemotorná a mizerná. A je paradox, že jediné, co jsem se tam (pod svým dívčím jménem Nejezchlebová) naučila fakt dobře, je psaní všema deseti. A jak se mi to dnes jako novinářce hodí!
Zato vařit jsem se nenaučila, naopak to ve mně gastronomické ambice na dlouho udusalo.

Ale v průběhu let se stalo, že jsem tu udusanou půdu nakypřila, zasela pár pokusných semínek… a ono to najednou začalo klíčit, rašit a růst. Vdaná Vrtišková, matka Vrtišková vaří. A její mladší vydání Nejezchlebová nad tím dodnes kroutí hlavou. A tak si dneska spolu holky uvaří. Ukrajinský boršč. A trochu si u toho i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější