Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unikátní příběh jediného Čecha v FC Barcelona: Jiří Hanke utekl z komunistického pekla a skončil ve fotbalovém ráji

Fotbalista Jiří Hanke v druhé polovině 50. let. Foto: Biel/Bienne
Fotbalista Jiří Hanke v druhé polovině 50. let. Foto: Biel/Bienne

Za slavnou Barcelonu hrály od jejího vzniku stovky fotbalistů z celého světa, ale jen jeden Čech. Ve své domovině dnes nepříliš známý Jiří Hanke uprchl před komunisty, aby mohl svobodně žít i kopat do míče. Deník N pátral po jeho mimořádně zajímavém osudu.

Neděle 23. dubna 1950 připomíná stránku vytrženou z budovatelského románu. Celou republiku toho dne zkrápěl vytrvalý déšť, ale neodradil tisíce agitačních dvojic, aby se předháněly v tom, kdo pozve více lidí na oslavy prvního máje.

Rudé právo velebilo „radostné přípravy“ svátku práce i přírodu, že dodala půdě dostatek vláhy: „Potřebujeme i v zemědělství více vyrábět, aby mohly být zlepšovány životní podmínky našeho lidu. To dnes chápeme všichni, ať na venkově, nebo ve městě. Nikdo si proto nestěžoval, že byl deštěm pokažen nedělní výlet. Co na tom? Hlavně že pršelo.“

Jestli pro to měli pochopení i hráči Slavie a Vítkovických železáren, kteří v pozdním odpoledni vyběhli k zápasu první ligy, se už nedozvíme. Jisté je, že na rozbláceném hřišti na Letné jim to klouzalo, i tak ale deset tisíc diváků sledovalo poutavý mač. Zatímco slávisté zápolili s houževnatým soupeřem (a nakonec mu překvapivě podlehli 1:3), jejich spoluhráč a kamarád Jiří Hanke prožíval nejnebezpečnější hodiny svého života.

„Nemohl jsem těm podmínkám přivyknout. Chtěl jsem být svobodný, ne jako stroj,“ vysvětloval o pár let později už jako hráč Barcelony motivy svého útěku. Když překonával hranici mezi totalitním a svobodným světem, pochopitelně netušil,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější