Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Severodoneck padl, Ukrajinci teď budou bránit „cestu života“

Pravděpodobně raketa Grad zasáhla obytnou čtvrť v Severodonecku ve chvíli, kdy novináři městem projížděli. Foto: Iva Zímová
Pravděpodobně raketa Grad zasáhla obytnou čtvrť v Severodonecku ve chvíli, kdy novináři městem projížděli. Foto: Iva Zímová
  • Stála obrana města za to a jaký je výsledek bojů?
  • Proč se Ukrajinci stahují právě teď?
  • Co bude dál?
  • Mapa dne – Lysyčansk a okolí.
  • Videa dne – jedno z posledních videí ze Severdonecku před jeho obsazením; selhání ruské rakety, která se krátce po startu otočila na místo startu; trojnásobný start ukrajinských balistických raket; dron v roli odminovače.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 23. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Série špatných zpráv pokračuje. Zbývající ukrajinští vojáci opustili Severodoneck během noci. Ovládali v něm už jen průmyslovou oblast nejblíže řece Siverskyj Donec a městu Lysyčansk. Podle dostupných informací proběhl ústup dobře, údajně dokonce bez obětí. Ztrátu města potvrdilo několik ukrajinských zdrojů.

Není jasné, kolik vojáků Ukrajina ve městě měla, ale skončila tím bitva, která se stala jedním ze symbolů války. A také bitva, během níž Ukrajinci provedli překvapivý tah, který ovlivnil charakter bojů na téměř měsíc.

Zdálo se, že Severodoneck byl zralý na pád už na začátku června. Všeobecně se tehdy očekávalo, že je otázkou krátkého času, než k tomu dojde. Jenže v noci z 2. na 3. června ukrajinská armáda podnikla nečekaný protiútok. Místo ústupu do Lysyčanska odtud vyslala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

V tomto okamžiku nejčtenější