Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Kde vzít plyn a kde najít voliče

Předseda STAN Vít Rakušan (vpravo) a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Foto: ČTK
Předseda STAN Vít Rakušan (vpravo) a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Foto: ČTK

Domácí události se dnes týkaly zejména hnutí STAN. Starostové vybírali a vybrali nového ministra školství, jejich problémy tím ale nekončí. Velkým tématem dalších dní bude také rozhodnutí Nejvyššího soudu ve Spojených státech ohledně potratů a vývoj bojů na Ukrajině.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Tvrdoň.

Síkela

 

 

„My se o tu bolest, o ten diskomfort musíme spravedlivě rozdělit. Bez ohledu na to, jestli má někdo nějakou geografickou nebo technickou výhodu, pokud se jedná o přístupy k alternativním dodávkám plynu nebo jiného zdroje energie,“ řekl novinářům po debatě s poslanci Síkela.

Členské země však zatím nemají v otázce solidarity jednotný pohled a český ministr za dva týdny povede mimořádné jednání se svými unijními kolegy o tom, jak by měla fungovat. Podle Síkely se hovoří o dvou možnostech: buď bude nakoupený plyn ve společném balíku a bude se rozdělovat rovnoměrně, nebo se budou vykrývat pouze akutní nedostatky některých zemí. V tom případě je ale potřeba zajistit, aby plyn proudící do vnitrozemských států jako Česko nezabavovaly tranzitní země, které budou chtít nasytit svou potřebu.

„Každá země bude muset na své úrovni zajistit co největší energetické úspory,“ zdůraznil Síkela další téma, které chce české předsednictví držet na agendě jednání členských zemí. Bez úspor týkajících se i energetické spotřeby občanů podle něj unie očekávanou kritickou situaci nezvládne.

Evropská komise má příští týden představit návrh možných opatření společného postupu při vypnutí plynových kohoutů z Ruska. Během českého předsednictví by EU chtěla co nejvíce pokročit v zavádění plánu označovaného jako RePowerEU, tedy financování co nejrychlejšího odstřižení od ruských energií. Část peněz na zavádění alternativních zdrojů by přitom chtěla najít i ve strukturálních fondech sloužících pro rozvoj méně vyspělých regionů.

„Jakmile ta vrátka otevřete, tak ten tlak může být velmi silný na to, aby byly použity peníze právě z kohezních fondů. Ale ty jsou vázány na dlouhodobé projekty,“ poznamenal vicepremiér Bartoš, který v Bruselu absolvoval i slyšení ve výboru pro regionální politiku. Menší část peněz na nové energie by podle něj z fondů na kohezi jít mohla, avšak zásadní zdroje by měly poskytnout například příjmy z prodeje emisních povolenek. Jeho plánované rozšíření ovšem nepodporuje velká část europoslanců.

Starosta + půl roku

 

Babišova soudní sezóna

„Rozhodnutí soudu vůbec nerozumím. Vycházel jsem z osobní zkušenosti jednoho z našich poslanců a předchozí soud mi taky dal za pravdu,“ sdělil ČTK Babiš. „Teď se jedná o pravomocné rozhodnutí, které mi nezbývá než respektovat, neboť dodržuji principy právního státu. To ovšem nevylučuje, že podám dovolání, neboť s rozhodnutím soudu věcně nesouhlasím,“ dodal bývalý premiér.

 


Jednou větou

  • Armádní tendr na bojová vozidla pěchoty skončil nezdarem, dva ze tří potenciálních dodavatelů z něj odstoupili.
  • Andrej Babiš se podle rozhodnutí soudu musí omluvit za svá slova, že byli demonstranti v roce 2018 zaplaceni.
  • Meziroční inflace v Česku dosáhla v červnu 17,2 procenta, je tak nejvyšší od prosince roku 1993.

Naše témata

Je Ruska. Donedávna bojovala proti těm, kteří chtěli kácet stromy v Chimkinském lese u Moskvy, stavět dálnice tam, kde jsou chráněná území, kandidovala na starostku, podepsala výzvu k odstoupení prezidenta Putina. Teď se z jedné z nejslavnějších ruských ekoložek stala „pašeračka“. Jevgenija Čirikovová zachraňuje ukrajinské občany, které ruský stát deportoval tam, kde se nikdy nechtěli ocitnout.
Fronta na filtrační lágr. Jak Rusové pomáhají Ukrajincům uniknout před Putinovým režimem (Petra Procházková)

Pražští zastupitelé nechali přezkoumat kupní smlouvu z roku 2017, kdy městská část Lysolaje pod vedením tehdejšího starosty Petra Hlubučka prodala firmě Landia pozemky na výstavbu vilové čtvrti za sto milionů korun bez DPH. Zastupitelé mají podezření, že cena byla příliš nízká. Spolumajitel společnosti Kamil Hošťák odmítá, že by pozemky nakoupil výhodně. Okolnosti nákupu chce co nejdříve vysvětlit šéfům zastupitelských klubů.
Škoda pro Prahu za sto milionů? Developer chce zastupitelům vysvětlit, jak získal pozemky v Lysolajích (Zdislava Pokorná)

Zkuste si udělat malou analýzu – kolikrát v populárním komiksu Opráski sčeskí historje napočítáte Jana Husa a kolikrát svatého Václava? Hus jednoznačně vede. A proč? Protože dodnes budí emoce a budil je vždycky. Akorát, jak už to tak bývá, je nebudil skutečný katolický kněz z 15. století, ale jeho pozdější obrazy, mnohdy řádně pokroucené.
Příběh Jana Husa je víc národní pohádkou o dobru a zlu než příběhem kněze hledajícího pravdu (Martin Groman, Michal Stehlík)


Zaujalo nás jinde

„Evropští politici se nyní dušují, že na rozdíl od podniků se domácností odpojování týkat nebude. Těžko na to ale bezstarostně spoléhat, když drážďanské bytové družstvo Dippoldiswalde až do září zcela vyplo topení a teplou vodu dodává jen jedenáct hodin denně. Je to zatím ojedinělý krok, ale brzo být už nemusí.“
Komentátor David Klimeš o změnách v evropské energetice. (Aktuálně)

I kdyby zítra skončila válka na Ukrajině, všichni uprchlíci odjeli domů a inflace spadla k oblíbené dvouprocentní hladině, tak tahle díra nikam nezmizí. A dál bude tlačit vládu k sestavování rozpočtů se stamiliardovými schodky.
Komentátor Martin Čaban o daňových debatách. (Seznam Zprávy)

 


Fotka dne

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější