Kvůli pandemii a vysoké inflaci narostl počet lidí, kteří nemají na jídlo. Situace se zhoršuje hlavně posledního půl roku, říká vědec
Pokles příjmů a vysoká inflace způsobují, že více lidí než dříve nemá na jídlo. Kvůli nedostatku peněz přestávají kupovat hlavně maso, zeleninu a ovoce. „Největší problém zajistit základní potraviny mají rodiny s dětmi a senioři,“ říká v rozhovoru Jan Vávra ze Sociologického ústavu AV ČR. Jeho výzkum také odhalil, že velká část lidí v Česku pěstuje zeleninu a ovoce na svých zahrádkách, což jim pomáhá vykrývat spotřebu potravin.
V rozhovoru se kromě jiného dočtete:
- Jak by vypadal „hladový atlas“ Česka.
- Kolik Čechů zahrádkaří a proč jich je skoro polovina.
- Jak lidé změnili spotřebu jídla kvůli pandemii a inflaci a o kolik víc jich musí omezit spotřebu jídla, protože na něj nemá peníze.
V poslední době raketově narůstá počet lidí, kteří míří do potravinových bank, protože nemají peníze na jídlo. Proč se o potravinové chudobě mluví tak málo?
Protože převládlo přesvědčení, že Česko je pořád taková poměrně rovnostářská země. Z mnoha dřívějších výzkumů vyplývá, že máme malé příjmové nerovnosti a minimální počet lidí ohrožených chudobou.
Ale když jdete do hloubky, ukazuje se, že