Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Špatné zprávy – Rusové výrazně postoupili, začíná bitva o Lysyčansk

Ilustrační foto: Gleb Garanyč, Reuters
Ilustrační foto: Gleb Garanyč, Reuters
  • Rusové obklíčili část ukrajinských jednotek.
  • Co se u Lysyčanska děje a co tam hrozí.
  • Ani Cherson nevypadá nejlépe.
  • HIMARS je už na Ukrajině.
  • Mapa dne – Jak válka vypnula světla nad Mariupolem.
  • Videa dne – Ultranízký let vrtulníků v korytě říčky; hrůzy války bez jediného výstřelu, mrtvého či zraněného; ruský pancéřový vlak.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 22. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Rusové obklíčili část ukrajinských jednotek. Z bojišť nepřicházejí dobré zprávy. Ještě přesnější je napsat, že přicházejí špatné zprávy. Předchozí dva dny se zde psalo o obsazení Toškivky a hrozbě dalšího ruského postupu. Stalo se.

Zatím se nenaplnily obavy separatistů, že obrovský čtvrteční výbuch muničního skladu v Luhanské oblasti zpomalí ofenzivu, protože ruské jednotky připraví o munici. Pokud se to stane, ten okamžik podle aktuálního dění ještě nenastal. Rusové totiž výrazně postoupili k městu Lysyčansk. Stojí už na jeho okraji. Bitva o něj je nezvratná, a pokud se něco zásadního ve prospěch Ukrajiny nestane, její výsledek bude nejspíše špatný.

To ovšem není jediný problém. Rusové postoupili způsobem, při kterém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější