Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divadla jsou opět na nohou, byť vratkých

Tématem Štestíčka je chudoba a bezdomovectví. Foto: Divadlo Feste
Tématem Štestíčka je chudoba a bezdomovectví. Foto: Divadlo Feste

Do Zlína se sjely české a slovenské soubory a představily místnímu publiku novinky z divadelních prken. Na rozdíl od podzimního termínu festivalu letošní červnové Setkání/Stretnutie už konečně hrálo bez omezení. Festival proběhl od šestého do jedenáctého června.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Festival Setkání/Stretnutie, na který se sjíždí české a slovenské divadelní soubory, otevřel svým loňským oceňovaným představením Manželská historie pražský divadelní spolek JEDL. Postupně se na zlínském jevišti vystřídaly soubory od větších, jako je Národní divadlo Brno, až po brněnský soubor Divadla Feste, jenž přijel jen se třemi herci a režisérem.

„Hodně se snažíme o aktuálnost. Festival se zaměřuje na novou dramaturgii, ideálně nové texty a věci, které nejsou úplně tradiční,“ říká k programu festivalu produkční festivalu Martina Procházková. Třeba Šikmý kostel z Divadla Petra Bezruče měl premiéru měsíc před festivalem.

„Občas si říkáme, že kupujeme zajíce v pytli, ale on to zajíc vlastně není. Zveme prověřené soubory nebo hledáme témata, která sem budou určitě sedět a budou pro diváka zajímavá,“ dodává Procházková. Tématem, které se představeními prolínalo, byla lokálnost příběhů, často psaných na tělo pro dané divadlo.

Originální texty humorné i vážné

Brněnské divadlo Vejminek přijelo do Zlína s představením Čarodky, romantickou komedií o brněnských čtyřicátnicích. Samotný soubor je staronový, vznikl z původního BuranTeatru.

„Jsme nový

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější