Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polčák, Redl, STAN: ke kořenům nebezpečného spojenectví

Stanislav Polčák. Foto: ČTK
Stanislav Polčák. Foto: ČTK

Kvůli kauze Dozimetr u Starostů a nezávislých padaly hlavy, Petr Gazdík odešel z čela ministerstva školství, členství v hnutí pak pozastavil Stanislav Polčák, který však nadále zůstává europoslancem. Právě on přitom byl u začátků vazeb mezi STAN a obviněným Michalem Redlem.

Začátkem minulého týdne europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí STAN, dle svých slov kvůli tomu, že jeho dřívější známost se stíhaným podnikatelem Michalem Redlem Starostům ubližuje. Polčák stále tvrdí, že se s Redlem zná pouze „společensky“. Už dnes je ale zřejmé, že spolu trávili dovolené nebo komunikovali o postech v pražských firmách či na ministerstvu.

Pro pochopení vazeb mezi Polčákem a rodinou Redlových je potřeba se vrátit do doby před dvěma dekádami. Už ve dvaadvaceti letech Polčák jako student práv vstoupil do čerstvě založené strany Evropští demokraté a stal se místostarostou obce Vysoké Pole na Zlínsku. V roce 2002 také rozjížděl kariéru starosty Suché Lozi odstupující ministr školství Petr Gazdík.

Ve stejné době už na Moravě osmadvacetiletý Michal Redl podle policie s Radovanem Krejčířem tuneloval Českou spořitelnu v kauze Technology Leasing a v celním podvodu kolem jihlavské společnosti M5. A zatímco Krejčíř byl nakonec za daňové úniky a celní podvody odsouzen, Redl se soudu vyhnul. V průběhu vyšetřování mu lékaři vystavili potvrzení o omezení svéprávnosti a o tom, že není schopný vnímat průběh trestního řízení. Opatrovníka mu tehdy dělal jeho otec.

Michal Redl od Krejčíře například dostával v dopisech instrukce, jak tunelovat Českou spořitelnu v kauze společnosti Technology Leasing. „Čau Míšo. I když se spolu moc dlouho neznáme, musím objektivně říct, že jsem velmi pozitivně překvapen za loajalitu a přístup tvojí osoby ke mně. (…) Prosím tě, snaž se vytahovat v klidu peníze z TL a dávej je cash otci. Měj se fajn a pozdravuj Stanika. Brzy na shledanou, Raďulka,“ psal Krejčíř zlínskému podnikateli v roce 2002 podle serveru iRozhlas.

Polčák v čele „zlínské kliky“

V roce 2003 Polčák dokončil práva a začal pracovat jako koncipient ve zlínské advokátní kanceláři Ivana Juřeny. „Ano, pracoval u mě jako koncipient,“ potvrdil redakci Juřena.

Právě v té době se měl mladý právník Polčák setkat s dnes již zesnulým zlínským podnikatelem Petrem Redlem, který se s Juřenou dlouhá léta přátelil, a jeho synem Michalem.

Juřena na další otázky odmítl odpovídat. Požádal o jejich zaslání e-mailem, do vydání článku ale neodepsal. Každopádně ve stejné budově ve Zlíně, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější