Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Redl byl čertův učedník, u Krejčíře přičichl k penězům i drogám. Psychicky byl v pořádku, říká jeho vyšetřovatel

Bývalý kriminalista Karel Tichý vyšetřoval případy Radovana Krejčíře. A při tom narazil na zlínského podnikatele Michala Redla. Foto: ČTK
Bývalý kriminalista Karel Tichý vyšetřoval případy Radovana Krejčíře. A při tom narazil na zlínského podnikatele Michala Redla. Foto: ČTK

Detektiv Karel Tichý skoro před dvaceti lety vyšetřoval případ kolem Radovana Krejčíře, v němž figuroval i Michal Redl, nyní stíhaný v kauze ovlivňování zakázek pražského dopravního podniku. Bývalý policista v rozhovoru vzpomíná, jak se s Redlem seznámil, jakou roli v případu hrál a jaký byl podnikatelův psychický stav. Redl se tehdy soudu vyhnul díky psychiatrickému posudku.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jaký má bývalý detektiv názor na lékařskou zprávu, díky níž se Michal Redl v minulosti vyhnul trestnímu stíhání.
  • Jak se Redl dostal mezi Krejčířovy lidi a stal se jedním z jeho spolupracovníků, i když mu bylo teprve přes dvacet let.
  • Proč nakonec Redl proti Krejčířovi nevypovídal.

Vyšetřoval jste případy kolem Radovana Krejčíře. Jak jste se tehdy dostali na stopu Michala Redla ve Zlíně?

Dostali jsme se k němu v rámci vyšetřování Františka Mrázka, to byl spis Krakatice. V něm se nám objevilo jméno Radovana Krejčíře a založili jsme nový spis, který se jmenoval Kmotr. Krejčíř spáchal řadu podvodů a machinací, na to si určitě čtenáři vzpomenou. A pak jsme začali u Krejčíře vyšetřovat kauzu M5 – celní dluh asi půl miliardy korun u pohonných hmot. Tehdy se také objevila kauza Technology leasing, kde se nám poprvé objevila hlava tohoto podvodu a pravá ruka Krejčíře, pro nás tehdy ještě neznámý Michal Redl. Hodně z toho jsem napsal do své knihy Lovec mafiánů.

Tehdy byl velmi mladý, pokud se nepletu.

Ano, byl to mladší dvacátník, byl hodně mladý. Kolem Krejčíře jsme se motali dlouho. Jméno Redl nám tehdy přinesli podnikatel Jan Gottvald (vlastnil třeba fotbalový klub, který nakonec ovládl Krejčíř, pozn. red.) a dva naši informátoři. Já jsem tehdy Gottvalda požádal o zprostředkování schůzky. On se tehdy znal se starým Redlem (Petr Redl, otec Michala Redla, pozn. red.), který byl na Zlínsku vážený podnikatel a vážená osoba, majitel největšího zlínského hotelu Moskva, kde se konaly různé politické sjezdy a tak dále.

Gottvald mi domluvil schůzku s mladým Redlem, o kterém v kraji už všichni věděli, že je ve svých mladých letech napojený do Krejčířových struktur.

Proč se s vámi tehdy sešel, když jste byl detektiv?

Já mu to neřekl. Vystupoval jsem jako zpravodajec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější