Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Generála Pavla zvažuje i část voličů ANO a SPD. Dělá to z něj jednoho z favoritů

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jedním z favoritů prezidentských voleb zůstává Petr Pavel. A to navzdory faktu, že svou prezidentskou volební kampaň stále naplno neodstartoval. Jeho volbu podle aktuálního průzkumu zvažuje každý druhý.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle dat z výzkumu STEM/MARK je právě Pavel v červnu 2022 nejčastěji zvažovanou alternativou prezidentského klání: přicházel by v úvahu u celé poloviny voličů.

Jde o nejvyšší číslo mezi všemi uchazeči, na které se výzkumníci ptali. S odstupem za Pavlem zůstali senátoři Pavel Fischer (přichází v úvahu pro 42 % lidí) a Andrej Babiš (41 %). Zbývající potenciální uchazeči by za zmíněným triem již výrazněji zaostali.

Právě fakt, že jde o široce zvažovaného kandidáta, je pro Pavla nyní jedním z klíčových benefitů. S jeho kandidaturou se počítá najisto, on sám to v dílčích výrocích i potvrdil. Oficiální zahájení kampaně si jako moment důležitý k upoutání pozornosti šetří na podzim.

Vedle Andreje Babiše (ANO), který po prezidentské funkci rovněž pošilhává a který by díky své síle a podpoře u jádrových voličů hnutí ANO měl postup do druhého kola velmi pravděpodobný, je Pavel možným účastníkem souboje o druhou vstupenku do finálového duelu.

Podle spoluautora výzkumu Jana Buriance pro Pavla hraje fakt, že o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější