Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Překročil všechny meze, je to hloupé a nebezpečné.“ Ptali jsme se poslanců ODS na Klause mladšího

Václav Klaus mladší. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Václav Klaus mladší. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V roce 2014 si ho coby poradce pro školství vytáhl zpátky do ODS sám předseda Petr Fiala. Teď ale strana řeší, co si s Václavem Klausem mladším počít. Poslanci svého kolegu vyzvali k odchodu z klubu poté, co jednání Poslanecké sněmovny přirovnal k židovskému výboru. Klausovi se ale z klubu nechce. Nyní bude o dalším postupu rozhodovat výkonná rada ODS.

Co budou nyní občanští demokraté s Klausem mladším dělat, nechtěl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura komentovat. Prý je to čerstvá věc. Přiznal ale, že moc důvodů pro Klausovo setrvání v klubu nevidí. „Naše cesty se už rozešly,“ prohlásil s tím, že rozpory jsou programové i hodnotové.

Šéf strany a současně místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala si v rozhovoru pro Deník N s kritikou svého kolegy ještě přisadil.

„Václav Klaus nerespektuje hodnoty, principy a program Občanské demokratické strany. Ani politický styl ODS, ale programový rozchod je podle mého to nejpodstatnější,“ řekl s tím, že poslední přirovnání Sněmovny k židovskému výboru je nepřijatelné. „To je za všemi hranami nejen politické slušnosti, ale v tomto případě i zdravého rozumu,“ dodal Fiala.

Klaus stranickým kolegům vzkázal, že z klubu neodejde. „Za ODS jsem kandidoval, ctím její základní hodnoty, zakládala se u nás doma v kuchyni,“ řekl Novinkám.

Podle Fialy se tak situací bude o víkendu zabývat výkonná rada. „Samozřejmě to tím nekončí,“ doplnil předseda ODS.

„Jako židovský výbor“

Klaus mladší tentokrát čelí kritice kvůli výrokům proneseným při úterním projednávání nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů. „Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ prohlásil na půdě Poslanecké sněmovny.

Následně se za jeho slova přišel omluvit předseda strany Fiala. „Nevyjadřuji se k věcné podstatě té věci, ale jménem Občanské demokratické strany se omlouvám za příměr, který zde nevhodně použil můj kolega Václav Klaus,“ řekl.

O den později se poslanecký klub ODS za Klausova slova omluvil znovu, vyzval jej k odchodu a uvedl, že poslanec stranu „svým jednáním dlouhodobě poškozuje“.

Jestli připadá v úvahu Klausovo vyloučení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější