Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naděje pro Nerudovou, problém pro Středulu. Jak smazat ztrátu na vedoucí duo prezidentských průzkumů

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentské průzkumy budují optiku dvou favoritů a ostatních uchazečů daleko za nimi. Zkušenost s předchozími volbami ale ukazuje, že v červnu je předčasné činit závěry. Společnost STEM/MARK pro Deník N mimo jiné analyzovala, jak si vedou Danuše Nerudová a Josef Středula: oba mají cestu k růstu preferencí otevřenou, bývalá rektorka Mendelovy univerzity o něco více.

Nový výzkum STEM/MARK pro Deník N potvrzuje, že za Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, dvěma předpokládanými uchazeči o úřad prezidenta, je mezera velká více než šest procentních bodů.

Až za ní jsou seřazena další jména –⁠ Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Miloš Vystrčil, Miroslava Němcová, Marek Hilšer, Josef Středula pak zaostává výrazněji.

Existenci mezery mezi současnými lídry pelotonu a ostatními možnými adepty potvrdil v květnu i výzkum společnosti Median, který ji změřil na celkem dvanáct procentních bodů. Detailní pohled do výše zmíněného výzkumu STEM/MARK pro Deník N ale ukazuje, že bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová má slušnou pozici pro růst preferencí. Výhled odborového předáka Středuly je o něco pesimističtější.

Z čeho rozdílnost jejich pozic vychází? O šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější