Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

My děti ze stanice Instagram: Facebook je mrtvej, bez sítí by byl život extrémní nuda

Hodina mediálních dovedností v Sunny Canadian International School v Jesenici u Prahy. Foto: Barbora Loudová, Deník N
Hodina mediálních dovedností v Sunny Canadian International School v Jesenici u Prahy. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Žijí jinak. Přemýšlejí jinak. Baví se jinak. Online. Sociální sítě ale používají odlišně než generace před nimi. Narodili se totiž do světa, kde se bez sítí téměř nedá existovat. Co na nich dělají a jak o nich uvažují? Ptali jsme se těch, kteří, jak sami přiznávají, vyrůstají s mobilem v ruce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Upřímně, nikdy jsem na to nemyslela, ale trávím na sociálních sítích hodně času. Po škole jsem na mobilu. Když se učím, jsem na mobilu. Skoro vždycky jsem na mobilu,“ popisuje čtrnáctiletá Kateřina během hodiny mediální vybavenosti na základní škole Sunny Canadian v Jesenici u Prahy.

Osmáci v minulých týdnech natáčeli reportáže, a zkoušeli si tak osahat, jak fungují média, se kterými už běžně skoro nepřijdou do kontaktu.

„Měli jste někdy v rukou papírové noviny?“ ptáme se. Kroutí hlavou. Třídou se nese smích a jednohlasné „ne“. Nesledují ani televizi nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Speciál N < 25

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější