Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětská psychiatrie se topí v problémech. Reforma nepomáhá, stát dělá málo, tvrdí experti

Děti během covidu trpěly ve zvýšené míře izolací. Následky se nadále projevují. Foto: Pixabay
Děti během covidu trpěly ve zvýšené míře izolací. Následky se nadále projevují. Foto: Pixabay

Dětská psychiatrie je v Česku podle odborníků ve velmi svízelné situaci. Chybí specialisté, peníze i lůžka v nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví si podle svých slov potíže uvědomuje, expertům však chybí systémová řešení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Situace se stále zhoršuje. Máme více akutních dětí – úzkosti, deprese, sebepoškozování – zvláště u dospívajících –, sociální izolace, návrat do školy po ztrátě návyků a odmítání školní docházky. To jsou témata, se kterými se nadále potkáváme,“ říká Tereza Podhorná, primářka dětské psychiatrie pražské Thomayerovy nemocnice.

Toto oddělení má aktuálně jen třicet lůžek, problémem je i nedostatek personálu. „Na hospitalizaci se čeká dva až tři měsíce. Jakmile se uvolní lůžko, čekají na ně tři až čtyři zájemci. Lékaři po atestaci většinou odcházejí do soukromých praxí. I kdybychom je ale měli, chybějí nám prostory,“ dodává Podhorná.

Atestovaných dětských psychiatrů je v současnosti jen 180, z nichž zhruba polovina je důchodového věku a další se mu blíží. S nedostatkem personálu se potýkají všechny psychiatrické nemocnice.

Na spektru nejčastějších obtíží dětských pacientů se shoduje většina psychiatrů a psychologů. „Okruh potíží je stále stejný a bohužel k žádnému zlepšení nedošlo, spíše naopak. Péče je již tak přetížená, že v podstatě nelze dále navyšovat počty pacientů,“ upozorňuje Šárka Konečná, primářka dětské psychiatrie Krajské nemocnice Liberec.

„Museli jsme omezit péči v ambulanci pouze na náš kraj. Oddělení je stále zcela plné, počet čekajících dětí je různý dle situace. V posledním roce se v podstatě nikdy nestalo, že by nebyl žádný čekatel na lůžko,“ doplňuje Konečná. V sousedním Královéhradeckém kraji přitom nejsou žádná dětská akutní lůžka.

Kvůli zaplněné kapacitě dětských psychiatrických oddělení jsou mnohdy děti i dospívající hospitalizováni na dospělých psychiatriích či běžných pediatrických odděleních, kde se jim však nedostává patřičné péče.

„Za jeden měsíc jsem se setkal se čtyřmi nebo pěti případy dospívajících okolo patnácti let po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější