Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nikdy neměli problémy vyjít s penězi. Teď volají do dluhových poraden a stydí se, že to nezvládají

Odborníci se shodují, že na střední třídu dopadne ekonomická krize v průběhu podzimu. Ilustrační foto: Fotolia
Odborníci se shodují, že na střední třídu dopadne ekonomická krize v průběhu podzimu. Ilustrační foto: Fotolia

Ekonomická krize těžce dopadá i na střední třídu. Problémy už teď pociťují lidé, kteří nemají peníze na zaplacení ročního vyúčtování energií. Do nesnází se ale začínají dostávat i Češi s vyššími příjmy, kterým se zvedají splátky hypoték. Zaplatit jednorázový desetitisícový nedoplatek za energie ještě zvládnou, vydávat takovou částku každý měsíc je už ale pro ně problém. Podle odborníků bude během podzimu ještě hůř.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nikdy neměli žádné dluhy a za to, že teď nezvládají svou ekonomickou situaci, se stydí. Přijít osobně do dluhové poradny se zdráhají, a tak raději volají.

„Přes naši helplinku se na nás v poslední době obrací čím dál více lidí z takzvané střední třídy. Nejsou chudí, neměli nikdy zkušenost s dluhy, natož s exekucemi. Je jim trapné přiznat, že mají finanční problémy, a tak řeší pomoc raději po telefonu, což není tak osobní,“ říká Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenství v organizaci Člověk v tísni.

V posledních dnech nejčastěji volají Češi, kteří mají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější