Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na nové paušální dani část živnostníků ušetří i přes sto tisíc. Švarcsystém bude lákavější, varují ekonomové

Motivaci ke švarcsystému vytváří rozdíl v celkovém zdanění práce zaměstnanců a živnostníků. Foto: ČTK
Motivaci ke švarcsystému vytváří rozdíl v celkovém zdanění práce zaměstnanců a živnostníků. Foto: ČTK

Vláda ve středu projedná nové parametry takzvané paušální daně. Na tu budou mít nově nárok i osoby samostatně výdělečně činné, které ročně vydělají až dva miliony korun. Zdvojnásobení limitu slíbila vláda už ve svém programovém prohlášení, ministerstvo financí od něj očekává snížení administrativy. Ekonomové ale varují před rozevíráním sociálních nůžek a větší motivací k využívání švarcsystému.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Paušální daň podnikajícím osobám významně usnadňuje účetnictví, slučuje totiž dohromady platbu daně z příjmů s odvody na sociální a zdravotní pojištění. Také proto se očekávalo, že ji využije velké množství především malých podnikatelů.

Navýšení limitu má do systému přivést další OSVČ. Nyní jich je v systému asi 70 tisíc, ministerstvo financí původně očekávalo asi 120 tisíc. Podle aktuálních odhadů resortu Zbyňka Stanjury by změna mohla do systému přivést dalších 40 tisíc lidí. Nejvíce, asi 35 tisíc, by jich mělo připadnout do skupiny s nejnižší daní.

Ministerstvo financí chystá celkem tři pásma paušálního zdanění – v prvním budou podnikatelé platit stejně jako doposud ročně 79 tisíc korun. V dalších pásmech pak bude daň dosahovat 192 a 312 tisíc korun. Příslušnost k pásmu se odvíjí nejen od tržeb, ale také od výdajů podnikatele.

Jak funguje paušální daň?

Paušální daň měla zjednodušit byrokracii pro OSVČ. Podnikatelé splňující limity tržeb a nákladů mohou platit za daň a odvody pouze fixní částku, pro mnohé z nich se tak jedná o finanční úsporu. Pokud se OSVČ k paušální dani přihlásí, ztrácí naopak nárok na daňové slevy, například na slevu na dítě nebo na hypotéku.

„Smyslem celého projektu paušální daně není poskytovat jakékoliv skupině poplatníků daňovou úlevu, ale snížení administrativy na straně poplatníka i správce daně. Poplatník již nemusí přesně evidovat své příjmy a stačí mu jen mít rámcovou představu, pod jakou horní hranicí ročních příjmů se pohybuje,“ uvedl pro Deník N mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Návrh tří pásem je podle Weisse kompromisní tak, aby neplatila stejná daňová sazba na celé škále do dvou milionů korun.

Samo ministerstvo financí ale v předkládací zprávě nezveřejnilo možné scénáře toho, jak se zdanění dotkne OSVČ s vysokými příjmy. Podle informací Deníku N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější