Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klausovy výroky jsou za hranou slušnosti i zdravého rozumu. Naše cesty se rozešly, říká Fiala

Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Občanští demokraté budou dál řešit situaci kolem Václava Klause mladšího, jeho odmítnutím odejít z poslaneckého klubu záležitost nekončí, řekl v rozhovoru pro Deník N šéf strany Petr Fiala. Klaus podle něj nerespektuje hodnoty, principy ani politický styl strany. „Dlouhodobě máme pocit, že se cesty rozcházejí, a teď už jsme dospěli k názoru, že se rozešly,“ prohlásil.

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího k odchodu, on vzápětí řekl, že to neudělá. Máte připravené nějaké další kroky?

Ta věc je čerstvá. Včera jsme vyzvali Václava Klause k odchodu z našeho poslaneckého klubu. On se vyjádřil i mediálně, že tu výzvu nevyslyší. Samozřejmě to tím nekončí. Celou situací se bude zabírat výkonná rada Občanské demokratické strany a budeme postupovat dál.

Připadá v úvahu, že by poslanecký klub ODS Klause mladšího vyloučil?

Připadají v úvahu různé kroky. Nebudu se k nim vyjadřovat mediálně, jsou to věci, které je nejprve potřeba řešit uvnitř Občanské demokratické strany. Nepochybně to včerejším prohlášením poslaneckého klubu a následnou reakcí Václava Klause nekončí.

Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura řekl, že cesty ODS a Klause mladšího se rozešly. Senátor Vystrčil pro Deník N uvedl, že jste s Klausem mimoběžky. S tím souhlasíte?

Naprosto jednoznačně. A proto taky došlo k usnesení poslaneckého klubu. Nejednali jsme z jednoho impulsu, ale je to dlouhodobý problém, nakonec to stojí i v usnesení. Dlouhodobě máme pocit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější