Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak to čte Ivan Mikloš: Cena ruské agrese a hrozba stagflace

Čeští provozovatelé služeb už pociťují sníženou spotřebu. Foto: Adobe Stock
Čeští provozovatelé služeb už pociťují sníženou spotřebu. Foto: Adobe Stock

Komentář Ivana Mikloše: Před pár dny zveřejnila Světová banka svou pravidelnou pololetní zprávu o stavu a vývoji světové ekonomiky „Globální ekonomické vyhlídky“ (Global Economic Prospects). Zpráva vychází pravidelně dvakrát ročně (v lednu a v červnu) a je asi nejkomplexnější ekonomickou analýzou stavu a perspektiv globální ekonomiky se speciálním zaměřením na rozvojové a rozvíjející se trhy, tedy na ekonomicky méně vyspělé země.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Červnová zpráva je zajímavá ve více ohledech, dva jsou však nejdůležitější. Prvním je ruská vojenská agrese vůči Ukrajině a její vliv na světovou ekonomiku. Tím druhým je vysoká inflace a hrozba stagflace, tedy současně probíhající stagnace (nebo až recese) a vysoké inflace.

Zpráva se oběma tématům věnuje podrobně i ve speciálních analýzách, v nichž posuzuje zejména vliv války na Ukrajině na světovou energetickou a potravinovou situaci. Co se týče hrozby stagflace, porovnává dnešní situaci se světovou stagflací v 70. a začátkem 80. let minulého století.

Na tomto místě uděláme jen stručný souhrn nejdůležitějších závěrů a argumentů zprávy, protože jde o 150stránkovou studii, která shrnuje nejdůležitější závěry předních světových ekonomů nejen ze Světové banky a jiných mezinárodních finančních institucí, ale také ze světového akademického ekonomického výzkumu.

Porovnání závěrů a predikcí nejnovější, červnové zprávy s tou z ledna letošního roku je zajímavé v tom, že zdůvodňuje, ale také kvantifikuje vliv ruské vojenské agrese vůči Ukrajině na světovou ekonomiku.

Zatímco lednová zpráva předpokládala, že v letošním roce vzroste světová ekonomika o 4,1 % (po pandemickém poklesu v roce 2020 o 3,3 % a rychlém růstu v loňském roce o 5,7 %), nejnovější predikce je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější