Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polsko vyhloubilo průplav, aby se vyhnulo Rusku. Stavba se ale prodražila a vláda její zdůvodnění měnila

Kanál přes poloostrov Viselská kosa. Foto: Urzad morski v Gdyni, polská vláda, gov.pl
Kanál přes poloostrov Viselská kosa. Foto: Urzad morski v Gdyni, polská vláda, gov.pl

Polsko dokončilo stavbu průplavu skrz takzvanou Viselskou kosu, nudlovitý poloostrov mezi Gdaňským zálivem Baltského moře a Viselským zálivem. O ten druhý se Polsko dělí s Ruskem – s jeho exklávou Kaliningrad. Polské lodě tak potřebovaly souhlas Moskvy. Teď už se mu vyhnou. Průplav je v chráněné oblasti a prodražil se, vláda se brání, že jde o významnou obranu před Ruskem, píše Gazeta Wyborcza.

„Současná situace na Ukrajině po ruském útoku ukazuje, že infrastruktura tohoto typu nás ochrání například před potenciální blokádou přístavů,“ prohlásil mluvčí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Piotr Müller.

„Opoziční média se ptala, k čemu jsou naše projekty, k čemu je Viselský průplav, baltský plynovod nebo Vojska územní obrany. Jak se ukázalo, je to kriticky důležitá infrastruktura, díky níž jsme dnes nezávislí na ruském vydírání,“ konstatoval zase premiér Mateusz Morawiecki.

Podobně se vyjádřil i varmijsko-mazurský vojvoda Artur Chojecki: „Účastníme se další etapy, která svědčí o vytrvalosti a odhodlání polské vlády, pokud jde o realizaci této investice se strategickým významem pro stát a jeho bezpečnost.“

Když náměstek ministra infrastruktury Marek Gróbarczyk oznámil, že vodní cesta bude otevřena 17. září, v den výročí sovětského útoku na Polsko, vládní televize TVP pěla ódy: „Na tom, aby se zbavilo závislosti na Rusku, pracuje Polsko už roky. V září bude dokončen průplav skrz Viselskou kosu (…). Dříve kritizované investice se nyní ukazují mimořádně důležité pro naši bezpečnost.“

Aby nemuseli žádat Rusko o souhlas

Háček je v tom, že polská vláda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Polsko

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější