Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak je to ve skutečnosti se sexem, který prý mladí nemají

Co nám data řeknou, když je zasadíme do širšího kontextu? A je skutečně namístě mluvit o jakési „sexuální recesi mladých“? Foto: Deon Black/Unsplash
Co nám data řeknou, když je zasadíme do širšího kontextu? A je skutečně namístě mluvit o jakési „sexuální recesi mladých“? Foto: Deon Black/Unsplash

V posledních letech se v diskusích o sexuálním životě mladých lidí objevují dva hlavní motivy. Za prvé – mladí mají sexu málo. Za druhé – zdá se, že se na něj dívají jinak než předchozí generace. Konzervativněji.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.


V prosinci roku 2018 se americkému magazínu The Atlantic opravdu podařila titulní strana.

Na první pohled nebyla obálka amerického společenského magazínu nijak zvlášť výjimečná – na nenápadném bílém pozadí zachycovala jen drobnou včelu a hnědo-oranžového ptáčka se světlým bříškem. Na obrázku byli otočení zády k sobě a každý z nich se díval opačným směrem, téměř jako by jeden o druhém ani nevěděli.

Vtip se skrýval v kontextu – jsou to totiž právě „včeličky a ptáčci“, pomocí kterých anglicky mluvící rodiče tradičně dětem sex vysvětlují, když se chtějí vyhnout explicitním pojmenováním. A když si člověk přečetl slova, která se nacházela uprostřed obálky, velmi rychle pochopil, proč o sebe ptáček a včelička už na první pohled nejeví vůbec žádný zájem. „Sexuální recese,“ stálo tučnými černými písmeny na stránce.

Vydařená titulní strana nebyla jediným důvodem, proč si toto číslo magazínu vysloužilo mimořádnou pozornost; zájem vzbudil i samotný text o vztahu mladých lidí k sexu. Přinesl totiž zprávu, která se s tradičními představami o mladých lidech jako těch, kdo chtějí sex co nejdříve a chtějí ho co nejvíce, vůbec neshodovala:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexualita

Speciál N < 25

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější