Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nahradí Alžbětu II. Australan? Vláda v Canbeře má ministra pro republiku a zvažuje referendum

Zatím je hlavou Austrálie ten, kdo sedí na britském trůnu. Nový australský premiér Albanese si myslí, že by ho mohl brzy nahradit Australan. Foto: Buckinghamský palác a australská armáda, koláž Deník N
Zatím je hlavou Austrálie ten, kdo sedí na britském trůnu. Nový australský premiér Albanese si myslí, že by ho mohl brzy nahradit Australan. Foto: Buckinghamský palác a australská armáda, koláž Deník N

Nový australský premiér Anthony Albanese a jeho vláda uvažují po téměř čtvrtstoletí o novém referendu o přechodu z království na republiku.

Austrálie patří do Britského Commonwealthu a její hlavou je formálně stále britská královna Alžběta II. Nově jmenovaný ministr pro republiku Matt Thistlethwaite ale prohlásil, že „se soumrakem královniny vlády přichází příležitost k vážné diskusi nad tím, co bude s Austrálií dál“.

Touha po australské hlavě státu

Australský kontinent, který byl v 18. století osídlen britským impériem jako původně vězeňská kolonie, dnes funguje jako federativní konstituční monarchie.

Jednotlivé australské státy, kterých je osm, mají své parlamenty s vlastními vládami, nad nimiž potom stojí vláda federální.

Formální hlavou státu je britský panovník, který je ale v zemi zastoupen tzv. generálním guvernérem, a to jak na úrovni federace, tak jednotlivých států. V praxi to znamená, že ceremoniální královské povinnosti na vzdáleném kontinentě vyřizuje devět různých lidí, přičemž sama královna sem zavítá jednou začas v rámci královských cest po Commonwealthu. Při nich navštěvuje místní významná místa a osobnosti a setkává se s veřejností. Naposledy takovou návštěvu podnikla v roce 2011 (Alžběta II. přijela celkem šestnáctkrát a je jedinou britskou panovnicí nebo panovníkem, který kdy na kontinent přijel).

Podle australských republikánů je ale uspořádání příliš složité a přežité a s blížícím se koncem vlády Alžběty II. je načase

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Královna Alžběta II.

Oceánie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější