Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Český hobit Kulihrášek zlatou stuhou ovinutý. Vyšla reedice prvorepublikového dětského bestselleru

K úspěšnému Kulihráškovi vznikl již ve 30. letech minulého století dnes bychom řekli "merch". Panáček s podobou literární postavičky. Foto: Ivan Adamovič
K úspěšnému Kulihráškovi vznikl již ve 30. letech minulého století dnes bychom řekli „merch“. Panáček s podobou literární postavičky. Foto: Ivan Adamovič

Zlatou stuhu za nejlepší teoretickou knihu věnovanou dětské literatuře a umění získala minulý týden ve čtvrtek publikace Kulihrášek připravená známým komiksovým badatelem Tomášem Prokůpkem. Přibližuje jednu z nejúspěšnějších dětských sérií první republiky.

Mladá republika Československo se po svém vzniku snažila dbát na zdravý vývoj svých občanů, dětí zejména. Proto byl kladen značný důraz na kvalitu knih pro děti. Odborníci se obávali, že když se dětem bude dostávat do rukou brak a kýč, nemůže z budoucích občanů vyrůst nic dobrého.

Již v roce 1919 byla založena Společnost přátel literatury pro mládež, v níž byli soustředěni odborníci z časopisu Úhor, který kriticky sledoval produkci knih pro děti. Sama Společnost pak vydávala sborník Dobré knihy dětem, aby rodiče měli základní orientaci v kvalitě.

Se Společností byli spojeni i někteří vydavatelé, mezi nimi Gustav Voleský, jenž byl jedním ze zakládajících členů. Jako vydavatel se rozhodl jít příkladem a připravit dětské knihy, které by naplňovaly ta nejpřísnější kritéria na dobrou dětskou publikaci.

Sáhl tedy po nejznámějším a nejdražším

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Komiks

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější