Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Slovenské granáty padají na ruskou armádu popsané vzkazy za zničená ukrajinská města

Dělostřelecká munice ráže 155 milimetrů na Ukrajině. Foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker
Dělostřelecká munice ráže 155 milimetrů na Ukrajině. Foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker
  • Slovenské zbraně pro Ukrajinu nejsou jen propaganda, opravdu pomáhají zastavit Putina.
  • Severodoneck se stále drží, Rusové v něm plýtvají svým potenciálem.
  • Cherson je čím dál zajímavější.
  • Mapy dne – jih Ukrajiny a Donbas.
  • Fotografie dne – vrtulník Ka-52 srážku s lesem přežil. Ale velice těsně.
  • Videa dne – jak si Rusové a Ukrajinci navzájem ničí pontonové mosty; ukořistěný ruský tank.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 15. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Slovenská pomoc Ukrajině je ukázková. Slovensko, Česko, Polsko, pobaltské země, Spojené státy a Velká Británie patří mezi země, které
Ukrajině maximálně pomáhají.

Slovenská snaha zastavit Putinovu válku se nejnověji projevila oznámením ministra obrany Jaroslava Nadě, že Kyjevu posíláme čtyři vrtulníky Mi-17 a jeden Mi-2. Kromě toho potvrdil, že bojující armádě posíláme munici do raketometů Grad a také další pomoc.

Slováci samozřejmě neposílají tolik a tak kvalitních zbraní jako například USA, ale dávají, co si mohou dovolit. A teprve po válce bude jasné, že toho opravdu není málo.

Co reálně dokáže nová dodávka zbraní. Začneme vrtulníky Mi-17. Slovenská armáda je postupně vyřazuje a nahrazuje americkými Black Hawky. Dar proto neznamená žádné ohrožení slovenské obranyschopnosti, ale Ukrajincům reálně pomůže. Kyjevu pravděpodobně Slováci posílají repasované vyřazené stroje. Shodou okolností se během středy objevila videa z nasazení stejné techniky přímo na bojišti (Ukrajinci používají kombinaci typů Mi-8 a Mi-17, které jsou na pohled téměř identické, a pro účely vývoje bojů je můžeme považovat za jeden typ). Poté, co si je prohlédneme, získáme představu, jaká bude role našich vrtulníků.

Na prvním videu jsou záběry z polní základny. Pohled je z jednoho vrtulníku tohoto typu na další dva. V pozadí je pravděpodobně menší Mi-2, který se používá jako spojovací a lehký transportní vrtulník, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější