Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Navalnyj byl převezen do „jednoho z nejděsivějších vězení v Rusku“ nechvalně známého mučením vězňů

FILE PHOTO: Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on a screen during a court hearing in Moscow. Foto: Reuters
FILE PHOTO: Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on a screen during a court hearing in Moscow. Foto: Reuters

Přední kritik Kremlu Alexej Navalnyj před nedávnem zmizel z vězení a nebylo zcela jasné kam. Včera se prostřednictvím sociálních sítí ozval a spolu se svým týmem potvrdil, že byl přemístěn do trestanecké kolonie se zvýšenou ostrahou v Melechovu východně od Moskvy. Jeho spojenci toto zařízení nazývají „jedním z nejděsivějších vězení v Rusku“, které se vyznačuje špatnými podmínkami a krutostí jeho zaměstnanců. Ruská nezávislá média přinesla v minulosti z této káznice řadu svědectví vězňů, kteří vypovídali o týrání, zneužívání, mučení a neobjasněných úmrtích.

Poté, co tým předního ruského opozičníka Alexeje Navalného před několika dny oznámil, že není známo, kam jejich lídr zmizel, vyšlo najevo, že byl převezen do nechvalně známé věznice v Melechovu. Stalo se to v souvislosti s nejnovějším rozsudkem, který mu přiřkl dalších devět let za mřížemi ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Už před měsícem nejvýraznější kritik Kremlu s odkazem na své spoluvězně informoval na Telegramu o tom, že bude zřejmě převezen tam, kde pro něj ruské úřady připravují jakési „vězení ve vězení“.

Navalnyj už strávil za mřížemi dva a půl roku, konkrétně ve věznici v Pokrovu, 100 kilometrů východně od Moskvy – a to za údajné porušení podmínečného propuštění v starším případu obvinění z podvodu. Podle jeho spojenců ale jde o trest za jeho výpady proti Kremlu, napsala agentura AFP.

V březnu byl trest za mřížemi šestačtyřicetiletému opozičníkovi prodloužen o dalších devět let – tentokrát poté, co byl shledán vinným z údajné zpronevěry darů jeho politickým organizacím a pohrdání soudem.

Převoz Navalného v souvislosti s tímto rozsudkem se očekával. Předevčírem ale jeho spolupracovníci oznámili, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Rusko

Sankce proti Rusku

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější