Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kniha džunglí není milá pohádka o okatých líbivých zvířatech v idealizovaném pralese. Naštěstí

Tohle není pohádka. Foto: Jakub Červenka, Pavel Hejný
Tohle není pohádka. Foto: Jakub Červenka, Pavel Hejný

Letní scéna Jatek78 zahájila druhou sezonu v cirkusovém stanu s názvem Azyl78, který se letos mimořádně zaplnil exotickými zvířaty. Nikoliv ochočenými, vycvičenými a poslušnými. Diváky přilákal na pravý opak. Zpoza spletitých lián v hloubi džungle nahlédneme do příběhu chlapce, který v divočině vyrůstal. Obklopen zvířaty, a přesto sám.

Příběh Knihy džunglí je na první pohled velmi jednoduchý. Zapomenutého dítěte Mauglího se v džungli ujme smečka vlků, u které vyroste. Většinou členů džungle je přijat, až na tygra, kterého se všichni bojí.

Pravé dospělosti Mauglí dosáhne, až když se s tygrem utká v boji. Díky své oblíbenosti u ostatních zvířat se mu ho s pomocí stáda buvolů podaří porazit a Mauglí se vrací zpět do lidské vesnice.

Aktuální běh Knihy džunglí v pražském Azylu78 je beznadějně vyprodaný. Pořadatelé a tvůrci nicméně nyní dávají dohromady termíny na rok 2023. Knihu džunglí s největší pravděpodobností uvedou v roce 2023 opět v podobných termínech jako letos.

Za skutečnou krásou hlouběji

Příběh Knihy džunglí většina z nás v nějaké podobě zná. Ať už z původní knihy Rudyarda Kiplinga, nebo z některé z mnoha adaptací, které stále vznikají. Jedním z nejznámějších a nejstarších zpracování tohoto příběhu je animovaný film společnosti Walt Disney z šedesátých let.

Kiplingův příběh vybavil Disney okatými, barevnými a huňatými zvířaty – i ten nejzákeřnější tygr a had tu nakonec hrůzu příliš nenahání. Na úspěšný film v roce 2003 volně navázala Kniha džunglí 2, která (jak to už bývá) se tak velkého diváckého ohlasu nedočkala.

Na prvním zmíněném animovaném filmu Kniha džunglí od Disneyho jsem vyrostla. Mám proto s tímto titulem spojený mírně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější