Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firma odstranila pronajatý billboard vyzývající k příspěvku na zbraně Ukrajině. Prý vzbuzuje strach

Billboard spolku Mluvme spolu, pro který pronajala plochu v Hradci Králové společnost BigMedia. Foto: Mluvme spolu
Billboard spolku Mluvme spolu, pro který pronajala plochu v Hradci Králové společnost BigMedia. Foto: Mluvme spolu

Reklamní společnost BigMedia minimálně v jednom případě odstranila billboard vyzývající k finančním příspěvkům na nákup zbraní pro Ukrajinu. A to přesto, že ho před vylepením sama schválila, pronajala plochu v Hradci Králové a umístila ho na ni. Zhruba v polovině pronájmu ale spolku, který si plochu zaplatil, napsala, že si na billboard stěžují lidé, a odstranila ho.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Občanský spolek Mluvme spolu z Hradce Králové se ihned po začátku války zapojil do pomoci Ukrajině. Dobrovolníci ze spolku pomáhali uprchlíkům, hledali pro ně ubytování a pracovali v místním uprchlickém centru.

„Když ta nejakutnější fáze pominula, přemýšleli jsme, co dál, aby to téma nezapadlo a zůstalo ve veřejném prostoru,“ řekl Deníku N zástupce spolku Vít Luštinec.

Aktivisté proto mezi sebou vybrali pětadvacet tisíc korun na tříměsíční pronájem reklamní plochy.

„Vybrali jsme si billboard u hlavního nádraží v Hradci, oslovili jsme tu společnost a domluvili jsme se na ceně. Plocha nebyla hned volná, ale pronajali jsme si ji od konce dubna na tři měsíce,“ řekl Luštinec.

Na billboardu byla fotografie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nápis „Skutečný prezident, kupte mu zbraně“ a QR kód k příspěvku do sbírky na nákup zbraní, kterou vyhlásila ukrajinská ambasáda. Společnost BigMedia požádala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější