Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stál za manifestem 2000 slov. S komunisty si nezadal. Vyhodili ho, ale nechali bádat

Seriál Česká inteligence 20. století: Muž, který posléze vybudoval československou makromolekulární chemii a stal se jejím mezinárodně nejproslulejším představitelem, pocházel z Prostějova, byl nejmladším z pěti dětí. Všichni předkové byli odjakživa sedláci a Hanáci, i Otto Wichterle (1913–1998) se v dospělosti vždy hlásil k „hanácké národnosti“ a tiše trpěl tím, že se malebná hovorová hanáčtina vlivem televize vytrácela z mezilidského styku.

Jeho děd byl první z rodiny, koho dřina na poli přestala bavit. Založil První prostějovskou dílnu na zemědělské nářadí. Začínal od nuly, ale dařilo se mu; ačkoliv s německým příjmením, postavil se k dobovému nacionálnímu heslu „Svůj k svému“ z té lepší, tedy z české strany. Rodinná firma Wikov začala porážet rakouskou konkurenci a brzy ve svém segmentu ovládala celý trh v českých zemích. Časem pronikala i do dalších odvětví, vyráběla třeba automobily, slavné „wikovky“, první vozy s aerodynamickou proudnicovou linií u nás. Současníkům nové tvary připadaly neodolatelně směšné; vůz, který chce být zároveň letadlem, kdo to kdy viděl?

Když nejmladší syn pochopil, kolik má rodina starostí se strojírenským podnikáním, rozhodl se, že to sám zkusí méně komplikovanou cestou. Zvolil vědu, dokonce tu, která měla od rodičovského podnikání vlastně nejdál: chemii. Že si tím vybral jen starosti jiného druhu, se ukázalo během pár let. I s nimi však po celý život v zásadě zůstal svým pánem, zatímco rodinnou továrnu komunisté už v roce 1945 znárodnili.

U pozdějšího elitního chemika překvapovalo, že nikdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější