Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatímco Rusové vystřelí desetkrát, Ukrajinci jednou. Kyjevu v Donbasu zoufale dochází munice

Munice dodaná Ukrajině z Nizozemska s nápisem Pomsta za MH17. Foto: ukrajinské ministerstvo obrany
Munice dodaná Ukrajině z Nizozemska s nápisem Pomsta za MH17. Foto: ukrajinské ministerstvo obrany

USA oznámily, že pro Ukrajinu chystají dodávku dalších 18 houfnic s municí. Na Ukrajinu mezitím dorazily slovenské vrtulníky a munice do systému Grad. Bránící se armádě ale dochází exsovětská munice a naopak k té početné západní chybí dostatek děl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ukrajinská armáda čelí v Donbasu vážnému problému. Na jedné straně má stále relativně dost svých dělostřeleckých systémů sovětského typu. Ale velmi rychle jí do nich dochází munice. Informace z fronty říkají, že zatímco Ukrajinci vystřelí z děl za den pět- až šesttisíckrát, Rusové vypálí 50 000 střel. Na druhé straně mají Ukrajinci  momentálně docela dost západní dělostřelecké munice. Problém ale je, že zase nemají dostatek západních děl, do kterých je tato munice vhodná.

I kvůli tomu se Ukrajina momentálně dostává do defenzivy. Rusům se daří tlačit na Ukrajince ve městech jako Severodoneck, kde zničili všechny tři mosty ven z města.

„Nedostatek munice je momentálně největší ukrajinský problém. Ukrajina má relativně velké množství dělostřelectva z dob SSSR, ale nemá do něj munici,“ říká vojenský analytik Vladimír Bednár. Podle něj východní země NATO jako Česká republika, Slovensko a Polsko poslaly Ukrajině tolik staré sovětské munice, kolik mohly.

„Západ v tuto chvíli disponuje už jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější