Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Učí se žít v nové zemi a bez války. Traumata vyplouvají, když se dojde na konec abecedy

Ukrajinští uprchlíci na hodině češtiny. Foto: Barbora Loudová, Deník N
Ukrajinští uprchlíci na hodině češtiny. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Cítí se tu v bezpečí. Našly si nové kamarády. Učí se česky. Někdy ale přijde nečekaný šok, který jim připomene, co se děje doma na Ukrajině. Třeba když se učí abecedu a dojdou na její konec k písmenu Z. Nebo když vidí podobiznu Vladimira Putina a začnou ji zuřivě trhat. V adaptačním centru na pražském Chodově se snaží, aby děti ukrajinských uprchlíků na válečná traumata zapomněly a zvykly si na nové prostředí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Privet,“ zdraví mě čtrnáctiletý Ilja hned dole u recepce. Je krátce před osmou ráno a původně kancelářská budova se začíná plnit dětským švitořením. Chvíli po Iljovi přichází také Kosťa. I ten mi hned kyne hlavou. „Pamatuješ si mě?“ Souhlasně kývá a stroze dodává: „Žurnalist.“

Pak už se ale ozývá cinknutí výtahu a oba mizí za ocelovými dveřmi. Je to tu trochu netradiční školní budova. Improvizovaná, ale už plně funkční.

Vracím se sem po několika týdnech. Na začátku května tu právě tihle dva – Ilja a Kosťa – byli nejstarší z malé skupiny bezprizorních dětských uprchlíků. Místo jedné místnosti s legem a spousty prázdných kanceláří jsou teď na pražském Chodově tři patra plná dětí.

Nejdřív se několik dobrovolníků staralo o čtrnáct malých Ukrajinců a Ukrajinek, teď jich tu mají zkušení vychovatelé na starost více než desetkrát tolik. A pro každou skupinu platí také jasně daný program.

Místo prázdnin léto na útěku

Nechaly za sebou všechno, co zatím znaly. Prarodiče, kamarády, dětské pokoje nebo oblíbené hračky. Na pražském Chodově pro děti ukrajinských uprchlíků přes léto funguje adaptační centrum. Mají se v něm sžít s novým prostředím i jazykem a připravit se na září do českých školek a škol. Setkávají se tam jejich rodiče i vychovatelky a vychovatelé z Ukrajiny, Ruska nebo Česka. Deník N se do centra pravidelně vrací a mapuje jejich příběhy i život v jiné zemi.

„Čeština začíná v půl deváté,“ odpovídá paní na recepci jedné z maminek, která přivádí svou ratolest. Říká se jí paní Enže. Pamatuje si jménem skoro všechny děti. Ví, kdo je sem vodí nebo odkud do Česka utekli.

Ne každý den dorazí stejný počet dětí. Někdy nepřijdou, protože se spolu s rodiči zkouší vrátit domů nebo se dozvědí, že jejich

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější