Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéfka TOP 09 oprášila privatizaci Budvaru. Pivovar má přednost, která může velké kupce lákat

Budějovický Budvar je poslední firmou v Česku, která má historickou právní formu národního podniku. Foto: ČTK
Budějovický Budvar je poslední firmou v Česku, která má historickou právní formu národního podniku. Foto: ČTK

O možném prodeji státem vlastněného pivovaru se mluví už dlouhé roky. Politici se k němu ale dosud neodhodlali. Z jakého důvodu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Není žádný racionální důvod k tomu, aby stát vařil pivo, řekla v rozhovoru pro deník Právo šéfka Poslanecké sněmovny a vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana v úterý v rámci snahy o snížení zadlužení státu vyzvala k prodeji státního majetku, k němuž patří také Budějovický Budvar.

To vyvolalo silnou odezvu od lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který návrh Pekarové Adamové vzápětí odmítl. „Jednoznačně říkám, že Budějovický Budvar prodávat nebudeme. Prodat Budvar je, jako by Saúdové prodali ropná pole,“ napsal ministr na Twitter. Podobně odmítavě se vyjádřil také šéf pivovaru Petr Dvořák. Upozornil na to, že k případné privatizaci by byla třeba změna zákona, která se zatím nechystá. Dodal, že Budvar se řadí mezi strategické státní podniky, které by si měla země ponechat.

Podle analytika Michala Fanty z Centra ekonomických a tržních analýz, který se pivovarnickým byznysem zabývá, jsou dnes obavy z odprodeje státního pivovaru liché. A to i v případě, že by národní podnik ovládl vlastník amerického Budweiseru. „Nemyslím si, že by akvizice americkou společností musela nutně znamenat úpadek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější